COMUNICAT DE PRESĂ

Stacks Image 847
Biroul Teritorial Alba Iulia al Instituţiei Avocatul Poporului acordă audienţe la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu, din strada Andrei Şaguna nr. 10, joi, 8 februarie 2018, începând cu ora 10,00.

Biroul de presă

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 25 din 4 februarie 2018

Stacks Image 1219
Paginile web ale Instituțiilor Prefectului au adoptat un model unitar pentru a facilita un acces rapid la informațiile privind principalele servicii de interes pentru cetățeni.

În scopul asigurării unei guvernări deschise, participative, responsabile și eficiente prin promovarea transparenței, Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Instituțiile Prefectului, a elaborat un format standard al paginilor de internet.

Noul format este structurat astfel încât să faciliteze accesul cetățenilor la informațiile privind principalele servicii publice oferite de către instituțiile prefectului, respectiv eliberarea pașapoartelor simple, gestionarea operațiunilor privind permisele de conducere și înmatricularea vehiculelor și eliberarea apostilelor pentru actele administrative.

Toate aceste date se vor afla în aceleași zone din meniurile tuturor Instituțiilor Prefectului.

Un alt aspect important și de interes public este reprezentat de faptul că site-urile preiau automat atenționările meteo emise de către Administrația Națională de Meteorologie.

Noile site-uri sunt disponibile la adrese de forma: [indicativ județ].prefectura.mai.gov.ro și sunt publicate și pe site-ul Guvernului României - http://gov.ro/ro/guvernul/organizare/prefecturi.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

M.A.I. ACCESEAZĂ UN PROIECT PENTRU INFORMATIZAREA FLUXURILOR DE STARE CIVILĂ PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL COMPETITIVITATE 2014-2020

Stacks Image 1201
Ministerul Afacerilor Interne a depus astăzi cererea de finanțare din fonduri europene pentru realizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă.
Proiectul se încadrează în implementarea Strategiei naționale în domeniul TIC (Agenda Digitală pentru România) și va răspunde nevoilor cetățenilor pentru înregistrarea evenimentelor de viață.

Prin acest proiect se urmărește informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă pentru 4 evenimente de viață (naștere, căsătorie, divorț, deces), precum și implementarea suportului necesar dezvoltării și accesării serviciilor electronice ce au la baza informații primare de stare civilă.

Astfel, implementarea acestui sistem va conduce la accesarea online a datelor/informațiilor referitoare la procedurile/formularele privind actele de stare civilă, descărcarea on-line și completarea în format editabil a formularelor necesare cererilor pentru eliberarea actelor de stare civilă, încărcarea on-line a unor categorii de formulare necesare emiterii actelor de stare civilă, plata on-line a taxelor aferente, programarea on-line în vederea eliberării documentelor emise la nivelul MAI.

Printre alte beneficii oferite de acest sistem se numără și reducerea birocrației prin eliminarea treptată a evidențelor manuale, dar și asigurarea transparenței activităților desfășurate.
De asemenea, vor fi digitizate documentele de stare civilă din ultimii 100 de ani.

Informatizarea va reduce numărul de drumuri pe care cetățenii le vor face la ghișee, în contextul în care documentele vor putea fi accesate electronic. În plus, va crește nivelul de securitate al documentelor emise de serviciile de stare civilă.

Proiectul are o valoare de aproximativ 34 milioane euro (fără TVA) și va fi implementat pe parcursul a 36 de luni.

Parteneri în proiect, alături de Ministerul Afacerilor Interne, sunt Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Comunicațiilor şi Societății Informaționale și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.


DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Mesajul premierului interimar Mihai Fifor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române 24 Ianuarie 2018

Stacks Image 1165
Sărbătorim, astăzi, 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum o caracteriza unul dintre artizanii acesteia, Mihail Kogălniceanu.

Călăuziți, ca multe alte popoare europene ale acelor vremuri, de dorința de emancipare națională, conștienți de legitimitatea aspirațiilor lor, românii din cele două Principate reușeau, la 24 Ianuarie 1859, să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe.

Alegerea colonelului Cuza drept domn în ambele Principate a reprezentat mult mai mult decât o soluție inedită la o problemă ce părea de nerezolvat. Unirea Principatelor a fost posibilă, deopotrivă, prin eforturile politice și diplomatice ale unor oameni de stat vizionari, prin relațiile de prietenie cu țări-cheie în concertul european al momentului și, cel mai important, prin convergența în spirit a întregii națiuni, care a determinat masele populare din Principate să-și ia în propriile mâini destinul.

Visul unității tuturor românilor, sădit în conștiința națională de Mihai Viteazul la 1600, prindea contur la 24 Ianuarie 1859 și se desăvârșea în anul 1918, odată cu făurirea Marii Uniri, pe care o sărbătorim în acest an la centenar.

Dacă astăzi România are un cuvânt de spus în cadrul unor organizații internaționale puternice, dacă putem călători liber peste hotare, aceste realități concrete ale vieții noastre se datorează în mare măsură și actului istoric de la 24 Ianuarie 1859. Nu în ultimul rând, sunt convins că sunt multe familii de români care se pot mândri cu un strămoș unionist de la '59 și de aceea sper ca sărbătoarea de astăzi să primească și o fărâmă de emoție din partea fiecăruia dintre noi.

Dincolo de datoria morală pe care o avem, aceea de a ne onora înaintașii pentru actele de patriotism de multe ori duse până la jertfă, această zi este și un prilej de reflecție asupra măsurii în care trecutul poate crea la nesfârșit viitor, prin orizontul de speranță pe care îl oferă.

Respect și gânduri calde pentru înaintașii noștri patrioți, la mulți ani România!

Mihai Fifor
Prim-ministru interimar al Guvernului României

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 13 din 19 ianuarie 2018

Stacks Image 1147
DUPĂ 24 DE ORE DE INTERVENȚII NEÎNTRERUPTE ALE EFECTIVELOR MAI, SITUAȚIA LA NIVEL NAȚIONAL A REVENIT LA NORMALITATE
Astăzi, 19 ianuarie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o ședință operativă în prezența prim-ministrului interimar Mihai FIFOR, unde a fost prezentată situația la nivel național după ninsorile și viscolul din ultimele 24 de ore.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a prezentat situația înregistrată în această dimineață, dar și principalele misiuni desfășurate de forțele MAI în noaptea precedentă.
Conform datelor centralizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată al MAI, a fost reluată circulația pe toate drumurile naționale, însă, pe anumite tronsoane, se circulă în continuare în condiții de iarnă. În prezent, nu este nicio restricție în vigoare cu privire la traficul feroviar sau aerian la nivelul aeroporturilor.
Au fost deschise cele 4 porturi maritime și fluviale, respectiv Midia, Mangalia, Canal Dunăre - Marea Neagră și Bara Sulina.
Se acționează pentru remedierea unor defecțiuni la rețeaua de alimentare cu energie electrică în 13 de localități din județele Brașov, Constanța, Dâmbovița, Galați și Suceava.
La această oră, este în derulare o intervenție aero-medicală în județul Tulcea, pentru transportul unei gravide în vârstă de 34 de ani din localitatea Războieni. Aceasta a fost preluată din Casimcea de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație de la un dispensar medical.
Având în vedere că manifestările fenomenelor meteo s-au redus, mai sunt activate grupele operative doar la nivelul a 4 județe: Galați, Hunedoara, Iași și Tulcea.
În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost mobilizate 13.450 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne – polițiști, pompieri și jandarmi – cu aproape 6.000 de utilaje și mijloace tehnice. Forțele MAI au intervenit în peste 300 de localități din 18 județe unde au fost înregistrate efecte negative.
Situația la nivel național rămâne în monitorizarea permanentă a Centrului Național de Conducere Integrată, în care sunt prezenți și specialiști din cadrul Ministerului Transporturilor și Ministerului Energiei.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 11 din 18 ianuarie 2018

Stacks Image 1097

Astăzi, joi, 18 ianuarie 2018, la sediul MAI, a avut loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, în contextul gestionării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

 
La aceasta au participat primul-ministru Mihai FIFOR, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, reprezentanți ai conducerii ministerelor și ai instituțiilor centrale cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

 

Premierul Mihai Fifor a subliniat în deschiderea videoconferinței că, până în acest moment, s-a intervenit în mod operativ pe tot parcursul nopții pentru ca traficul să nu fie blocat, solicitând reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniu să asigure toate resursele și mijloacele pentru ca lucrurile să nu fie împiedicate să funcționeze în mod corespunzător, iar viața comunităților să revină la normal.
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, a prezentat situația la zi a acțiunilor efectivelor MAI derulate în sprijinul populației, menționând că forțele vor interveni până la înlăturarea tuturor efectelor produse de fenomenele meteo severe. Astfel, ministrul a menționat că în cursul acestei nopți au fost în teren peste 3.500 de pompieri, 4.500 de polițiști și 3.500 de jandarmi. Totodată, începând de ieri de la ora 17.00, a fost suplimentat Centrul Operațional al MAI cu personalul grupei operative din Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De la nivelul IGSU au fost trimise forțe și mijloace în sprijinul județelor aflate sub avertizare de viscol și ninsoare.

 

De asemenea, ministrul a subliniat că  au fost închise preventiv unele tronsoane de drum pentru a se evita riscul blocării și înzăpezirii, situația privind circulația pe drumurile naționale fiind în dinamică și monitorizată la nivelul Ministerului Transporturilor.
În final, ministrul afacerilor interne a solicitat prefecților implicare și mai multă operativitate în raportarea situațiilor cu care se confruntă în județele lor, astfel încât să se poată interveni cu rapiditate în sprijinul oamenilor.
Toate situațiile de urgență se raportează până la finalizarea acțiunilor de înlăturare a efectelor produse de fenomenele meteo severe către Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 2 din 4 ianuarie 2018

Stacks Image 1113

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului care creează cadrul juridic necesar trimiterii de polițiști de la structurile de pașapoarte la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate în scopul fluidizării activităților specifice de primire a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice și a pașapoartelor simple temporare pentru reducerea aglomerației.
Proiectul Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, prevede că trimiterea polițiștilor, în misiune temporară în străinătate, se va face la solicitarea justificată a Ministerului Afacerilor Externe.
Aspectele organizatorice ce privesc desfășurarea activității polițiștilor la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României se vor stabili prin protocol încheiat între M.A.I., prin Direcția generală de pașapoarte, și M.A.E.
Textul proiectului de ordonanță pus în transparență este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de 10 de zile calendaristice de la data publicării.


***


Măsura trimiterii de polițiști de la Direcția generală de pașapoarte și/sau serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple la misiunile diplomatice/oficiile consulare face parte din demersurile de ordin administrativ și legislativ, anunțate în cadrul conferinței de presă comune MAI-MAE, din data de 22 noiembrie 2017, pentru optimizarea activităţii de preluare și eliberare a pașapoartelor astfel încât să fie redusă aglomerația, specifică sezonului estival.
În cadrul acestor demersuri, MAI a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar. Proiectul a parcurs procesul de transparență decizională, urmând ca după obținerea avizelor instituțiilor competente și aprobarea Guvernului, să fie trimis în Parlament pentru a fi adoptat.
Prin proiectul de lege, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Pe termen lung, eliberarea pașapoartelor cu valabilitate pe 10 ani va conduce la scăderea numărului de solicitări, fapt ce va determina fluidizarea activității și asigurarea unui climat civilizat de furnizare a acestui serviciu public.
În ceea ce privește pașaportul temporar, prin proiectul de lege se propune ca acesta să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:
• situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic
• minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.
Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic. Astfel, se va reduce numărul persoanelor care solicită pașapoarte temporare fără a avea un motiv urgent, fapt care până acum a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să și-l facă din timp sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic.
De asemenea, pentru îmbunătățirea activității de eliberarea a pașapoartelor la nivelul MAI au fost dispuse măsuri pentru reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor de pașapoarte, prin scoaterea la concurs a 35 de posturi din sursă externă.DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 272 din 10 decembrie 2017

Stacks Image 1129

Ministerul Afacerilor Interne, pregătit pentru misiunile specifice sezonului de iarnă.


Sâmbătă, 09 decembrie a.c., la sediul MAI a avut loc o ședință de analiză privind stadiul pregătirilor pentru iarnă, în condițiile avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie.


Astfel, în această perioadă Ministerul Afacerilor Interne acționează zilnic cu 9.800 de polițiști, dintre care 1.500 de la rutieră, 5.200 de pompieri, 7.000 de jandarmi, 3800 polițiști de frontieră. Tot în această perioadă, pentru urgențele medicale, piloții Inspectoratului General de Aviație sunt pregătiți să intervină zilnic cu 8 elicoptere, in condițiile în care starea vremii o va permite.

Efectivele poliției rutiere vor acorda o atenție sporită drumurilor intens circulate, în special a celor care fac legătura între diverse regiuni ale țării și zonele montane. Misiunea lor este fluidizarea traficului dar atunci când situația o va impune, în colaborare cu administratorul drumului, poliția rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile și va oferi șoferilor rute alternative.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost făcută o evaluare asupra stocurilor de material antiderapant și a utilajelor de deszăpezire existente la nivelul fiecărui județ.


Anterior acestei analize, din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, toate Instituțiile Prefectului au fost atenționate cu privire la informările meteorologice privind schimbarea vremii și apariția precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 11 din 18 ianuarie 2018

Stacks Image 1047

Astăzi, joi, 18 ianuarie 2018, la sediul MAI, a avut loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență în sistem videoconferință cu prefecții și șefii structurilor centrale și teritoriale ale MAI, în contextul gestionării efectelor fenomenelor meteorologice periculoase.

 
La aceasta au participat primul-ministru Mihai FIFOR, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, reprezentanți ai conducerii ministerelor și ai instituțiilor centrale cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență.

 

Premierul Mihai Fifor a subliniat în deschiderea videoconferinței că, până în acest moment, s-a intervenit în mod operativ pe tot parcursul nopții pentru ca traficul să nu fie blocat, solicitând reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniu să asigure toate resursele și mijloacele pentru ca lucrurile să nu fie împiedicate să funcționeze în mod corespunzător, iar viața comunităților să revină la normal.
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, a prezentat situația la zi a acțiunilor efectivelor MAI derulate în sprijinul populației, menționând că forțele vor interveni până la înlăturarea tuturor efectelor produse de fenomenele meteo severe. Astfel, ministrul a menționat că în cursul acestei nopți au fost în teren peste 3.500 de pompieri, 4.500 de polițiști și 3.500 de jandarmi. Totodată, începând de ieri de la ora 17.00, a fost suplimentat Centrul Operațional al MAI cu personalul grupei operative din Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De la nivelul IGSU au fost trimise forțe și mijloace în sprijinul județelor aflate sub avertizare de viscol și ninsoare.

 

De asemenea, ministrul a subliniat că  au fost închise preventiv unele tronsoane de drum pentru a se evita riscul blocării și înzăpezirii, situația privind circulația pe drumurile naționale fiind în dinamică și monitorizată la nivelul Ministerului Transporturilor.
În final, ministrul afacerilor interne a solicitat prefecților implicare și mai multă operativitate în raportarea situațiilor cu care se confruntă în județele lor, astfel încât să se poată interveni cu rapiditate în sprijinul oamenilor.
Toate situațiile de urgență se raportează până la finalizarea acțiunilor de înlăturare a efectelor produse de fenomenele meteo severe către Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 2 din 4 ianuarie 2018

Stacks Image 1063

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului care creează cadrul juridic necesar trimiterii de polițiști de la structurile de pașapoarte la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate în scopul fluidizării activităților specifice de primire a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice și a pașapoartelor simple temporare pentru reducerea aglomerației.
Proiectul Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, prevede că trimiterea polițiștilor, în misiune temporară în străinătate, se va face la solicitarea justificată a Ministerului Afacerilor Externe.
Aspectele organizatorice ce privesc desfășurarea activității polițiștilor la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României se vor stabili prin protocol încheiat între M.A.I., prin Direcția generală de pașapoarte, și M.A.E.
Textul proiectului de ordonanță pus în transparență este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de 10 de zile calendaristice de la data publicării.


***


Măsura trimiterii de polițiști de la Direcția generală de pașapoarte și/sau serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple la misiunile diplomatice/oficiile consulare face parte din demersurile de ordin administrativ și legislativ, anunțate în cadrul conferinței de presă comune MAI-MAE, din data de 22 noiembrie 2017, pentru optimizarea activităţii de preluare și eliberare a pașapoartelor astfel încât să fie redusă aglomerația, specifică sezonului estival.
În cadrul acestor demersuri, MAI a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar. Proiectul a parcurs procesul de transparență decizională, urmând ca după obținerea avizelor instituțiilor competente și aprobarea Guvernului, să fie trimis în Parlament pentru a fi adoptat.
Prin proiectul de lege, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Pe termen lung, eliberarea pașapoartelor cu valabilitate pe 10 ani va conduce la scăderea numărului de solicitări, fapt ce va determina fluidizarea activității și asigurarea unui climat civilizat de furnizare a acestui serviciu public.
În ceea ce privește pașaportul temporar, prin proiectul de lege se propune ca acesta să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:
• situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic
• minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.
Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic. Astfel, se va reduce numărul persoanelor care solicită pașapoarte temporare fără a avea un motiv urgent, fapt care până acum a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să și-l facă din timp sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic.
De asemenea, pentru îmbunătățirea activității de eliberarea a pașapoartelor la nivelul MAI au fost dispuse măsuri pentru reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor de pașapoarte, prin scoaterea la concurs a 35 de posturi din sursă externă.DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 272 din 10 decembrie 2017

Stacks Image 1079

Ministerul Afacerilor Interne, pregătit pentru misiunile specifice sezonului de iarnă.


Sâmbătă, 09 decembrie a.c., la sediul MAI a avut loc o ședință de analiză privind stadiul pregătirilor pentru iarnă, în condițiile avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie.


Astfel, în această perioadă Ministerul Afacerilor Interne acționează zilnic cu 9.800 de polițiști, dintre care 1.500 de la rutieră, 5.200 de pompieri, 7.000 de jandarmi, 3800 polițiști de frontieră. Tot în această perioadă, pentru urgențele medicale, piloții Inspectoratului General de Aviație sunt pregătiți să intervină zilnic cu 8 elicoptere, in condițiile în care starea vremii o va permite.

Efectivele poliției rutiere vor acorda o atenție sporită drumurilor intens circulate, în special a celor care fac legătura între diverse regiuni ale țării și zonele montane. Misiunea lor este fluidizarea traficului dar atunci când situația o va impune, în colaborare cu administratorul drumului, poliția rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile și va oferi șoferilor rute alternative.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost făcută o evaluare asupra stocurilor de material antiderapant și a utilajelor de deszăpezire existente la nivelul fiecărui județ.


Anterior acestei analize, din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, toate Instituțiile Prefectului au fost atenționate cu privire la informările meteorologice privind schimbarea vremii și apariția precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 3 din 5 ianuarie 2018

Stacks Image 997

Începând din luna februarie 2018, peste 28.000 de polițiști vor beneficia de majorări salariale prin creșterea unor sporuri

Având în vedere resursele bugetului anului 2018, MAI va asigura o majorare a sporului pentru risc şi suprasolicitare neuro-psihică de la 5 % la 10%, începând cu 1 februarie 2018, dar și acordarea acestui spor pentru mai multe categorii de polițiști. Alți polițiști din domeniul arest-transfer vor primi o indemnizație pentru pază și supraveghere. De aceste creșteri vor beneficia peste 28.000 de polițiști.

Dintre cei peste 28.000 de polițiști, fac parte, spre exemplu, polițiștii de la acțiuni speciale şi poliţiştii cu atribuţii pentru cercetarea la fața locului: judiciariști, criminaliști, pirotehniști, conductori câini, etc.

În plus, începând cu anul 2018, se acordă o indemnizaţie pentru pază şi supraveghere de 5% pentru poliţiştii care asigură paza, escortarea şi supravegherea deţinuţilor, reţinuţilor, arestaţilor preventiv, pe timpul efectiv prestat în astfel de condiţii.
Aceste majorări vin pentru stimularea unor polițiști care desfășoară activități deosebite și care sunt similare cu cele de poliție judiciară.

Pe măsură ce vor fi încadrați mai mulți polițiști în sistem se vor asigura resursele de personal necesare pentru asigurarea în bune condiții a permanenței serviciului polițienesc. Conform strategiei MAI pentru reducerea deficitului de personal:

 • în anul 2017 au intrat în sistem 6.629 de oameni : 3.477 din sursă externă (din care 3.211 agenți/subofițeri în primăvara anului 2017), 1.080 agenți/subofițeri reprezentând promoția școlilor din luna iulie, 565 ofițeri din Academia de Poliție, respectiv 1.507 agenți/subofițeri, reprezentând promoția școlilor de agenți și subofițeri din luna decembrie.

 • în anul 2018 vor intra în sistem peste 7.000 de oameni: 1.800 din sursă externă în luna mai, 700 ofițeri Academia de Poliție promoția iunie 2018, 2.438 agenți/subofițeri școli promoția iulie 2018, 2.880 agenți/subofițeri școli promoția noiembrie 2018.

De asemenea, la nivelul conducerii MAI s-a reevaluat modul de acordare a sporului pentru lucrări de excepție și misiuni speciale, ocazie cu care 50 de indicatori reprezentând 50% din salariul de bază conform legii, destinați conducerii ministerului au fost redistribuiți către angajați cu funcții de execuție din zona operativă a Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră.

De asemenea, MAI dorește să clarifice câteva aspecte de interes pentru angajați:

1.
Începând cu luna ianuarie salariul minim de bază minim brut este de 1.900 de lei, ceea ce presupune că în MAI nu va exista un salariu de funcție mai mic de 1.900 de lei. Spre exemplu, pentru cei mai proaspeți angajați din M.A.I. – agenți și subofițeri care au terminat școala în decembrie 2017, salariul de funcție este peste 1.900 de lei iar venitul net ajunge în jur de 2.500-2.600 lei, fără a adăuga eventualele sporuri care ar putea proveni din munca în zilele libere sau de sărbători.
2.
Creșterile salariale generate de majorarea sporului pentru risc şi suprasolicitare neuro-psihică de la 5% la 10% și acordarea indemnizaţiei pentru pază şi supraveghere de 5% vor intra în vigoare din luna februarie 2018 și se vor regăsi în salariile din luna martie 2018.
3.
Venitul salarial net nu va scădea în 2018, ci va crește cu până la 4-5% începând cu luna ianuarie 2018, pentru angajații care își vor desfășura activitatea în aceleași condiții de muncă. Singura excepție o reprezintă cei care în ultimele 7 luni au beneficiat de majorarea pentru permanența la domiciliu.
4.
În conformitate cu prevederile legale, la data de 31 decembrie 2017 a încetat aplicarea majorării pentru permanența la domiciliu, acordat numai pentru câteva luni și numai pentru aproximativ 8.000 de polițiști. Această majorare de 40% se raporta la salariul de funcție, diferit de la polițist la polițist, și la numărul de ore individual aferent prezenţei la domiciliu. Această măsură temporară a fost cunoscută de către instituţiile publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi angajaţii acestora, dar şi de organizaţiile sindicale. Prin creșterea unor sporuri, MAI are ca scop diminuarea efectului eliminării majorării pentru permanența la domiciliu, dar și promovarea și susținerea muncii, apreciind că în aplicarea acestei majorări au existat situații care nu au răspuns acestui scop.
5.
În anul 2018, se va aplica în continuare plata majorării de 75% pentru orele lucrate în weekend-uri sau sărbători legale, menținându-se și toate celelalte drepturi de echipament și hrană.
6.
Inclusiv în anul 2018, veniturile angajaților vor varia, ca și până acum, raportat la volumul și tipul de muncă prestat de angajat. Venitul lunar al angajaților MAI este compus dintr-o componentă fixă (solda de funcţie/salariul de funcţie, solda de grad/salariul gradului profesional deţinut, gradaţiile şi, după caz, solda/salariul de comandă) și una variabilă aferentă drepturilor salariale corespunzătoare condiţiilor de muncă în care se desfăşoară activitatea profesională (muncă de noapte; muncă în repaus săptămânal; condiţii grele de muncă; etc.).

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 2 din 4 ianuarie 2018

Stacks Image 1013

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă a Guvernului care creează cadrul juridic necesar trimiterii de polițiști de la structurile de pașapoarte la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în străinătate în scopul fluidizării activităților specifice de primire a cererilor pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice și a pașapoartelor simple temporare pentru reducerea aglomerației.
Proiectul Ordonanței Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, prevede că trimiterea polițiștilor, în misiune temporară în străinătate, se va face la solicitarea justificată a Ministerului Afacerilor Externe.
Aspectele organizatorice ce privesc desfășurarea activității polițiștilor la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României se vor stabili prin protocol încheiat între M.A.I., prin Direcția generală de pașapoarte, și M.A.E.
Textul proiectului de ordonanță pus în transparență este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de 10 de zile calendaristice de la data publicării.


***


Măsura trimiterii de polițiști de la Direcția generală de pașapoarte și/sau serviciile publice comunitare pentru eliberarea și evidența pașapoartelor simple la misiunile diplomatice/oficiile consulare face parte din demersurile de ordin administrativ și legislativ, anunțate în cadrul conferinței de presă comune MAI-MAE, din data de 22 noiembrie 2017, pentru optimizarea activităţii de preluare și eliberare a pașapoartelor astfel încât să fie redusă aglomerația, specifică sezonului estival.
În cadrul acestor demersuri, MAI a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar. Proiectul a parcurs procesul de transparență decizională, urmând ca după obținerea avizelor instituțiilor competente și aprobarea Guvernului, să fie trimis în Parlament pentru a fi adoptat.
Prin proiectul de lege, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Pe termen lung, eliberarea pașapoartelor cu valabilitate pe 10 ani va conduce la scăderea numărului de solicitări, fapt ce va determina fluidizarea activității și asigurarea unui climat civilizat de furnizare a acestui serviciu public.
În ceea ce privește pașaportul temporar, prin proiectul de lege se propune ca acesta să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:
• situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic
• minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.
Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic. Astfel, se va reduce numărul persoanelor care solicită pașapoarte temporare fără a avea un motiv urgent, fapt care până acum a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să și-l facă din timp sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic.
De asemenea, pentru îmbunătățirea activității de eliberarea a pașapoartelor la nivelul MAI au fost dispuse măsuri pentru reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor de pașapoarte, prin scoaterea la concurs a 35 de posturi din sursă externă.DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 272 din 10 decembrie 2017

Stacks Image 1029

Ministerul Afacerilor Interne, pregătit pentru misiunile specifice sezonului de iarnă.


Sâmbătă, 09 decembrie a.c., la sediul MAI a avut loc o ședință de analiză privind stadiul pregătirilor pentru iarnă, în condițiile avertizărilor emise de Administrația Națională de Meteorologie.


Astfel, în această perioadă Ministerul Afacerilor Interne acționează zilnic cu 9.800 de polițiști, dintre care 1.500 de la rutieră, 5.200 de pompieri, 7.000 de jandarmi, 3800 polițiști de frontieră. Tot în această perioadă, pentru urgențele medicale, piloții Inspectoratului General de Aviație sunt pregătiți să intervină zilnic cu 8 elicoptere, in condițiile în care starea vremii o va permite.

Efectivele poliției rutiere vor acorda o atenție sporită drumurilor intens circulate, în special a celor care fac legătura între diverse regiuni ale țării și zonele montane. Misiunea lor este fluidizarea traficului dar atunci când situația o va impune, în colaborare cu administratorul drumului, poliția rutieră va bloca accesul pe arterele rutiere care riscă să devină impracticabile și va oferi șoferilor rute alternative.

De asemenea, în cadrul ședinței a fost făcută o evaluare asupra stocurilor de material antiderapant și a utilajelor de deszăpezire existente la nivelul fiecărui județ.


Anterior acestei analize, din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, toate Instituțiile Prefectului au fost atenționate cu privire la informările meteorologice privind schimbarea vremii și apariția precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare.

Comunicat

Stacks Image 947

Poliția Română face un apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni vă rugăm să apelați numărul de urgență 112.

În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate.

Sub protecția anonimatului, există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/știri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violență).  

Astfel, dacă primiți mesaje de genul: ”
Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, ”Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmații!” ” La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!” ” Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!”, e bine să știți că acestea pot îmbrăca forma infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice. 

În acest context, vă informăm că, la nivelul Poliției Române, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de  persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice.

Instigarea este o infracțiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal și este pedepsită de lege.

 Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că:  ”
Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Asigurăm toți cetățenii că Poliția Română acționează, în sistem integrat, alături de celelalte instituții ale statului, pentru siguranța comunității și respectarea drepturilor ficărei persoane.

Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, cu ocazia Zilei Naționale a României

Stacks Image 929
1 Decembrie este sărbătoarea națională a unui popor care, în urmă cu aproape o sută de ani, dovedea că, prin unitate, își poate îndeplini aspirațiile și poate pune bazele unui stat puternic și modern.

Marea Unire nu a fost un act spontan, ci încununarea sacrificiilor făcute de cei care au făurit România. Iar acelora le-au urmat alte generații care, prin muncă și seriozitate, au transformat-o într-o țară puternică, europeană și într-un partener euroatlantic de încredere.

Astăzi, România suntem noi! Este rândul generației noastre și trebuie să dovedim că putem asigura progresul țării. Și, înainte de toate, avem datoria de a lăsa moștenire generațiilor viitoare o Românie sigură.

Acesta este și rolul polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, polițiștilor de frontieră, aviatorilor, medicilor și paramedcilor SMURD - de a garanta stabilitatea și siguranța românilor, o misiune deloc ușoară într-un context intern și internațional în continuă schimbare. Am deplină încredere în angajații ministerului, indiferent dacă își desfășoară activitatea în țară sau în misiuni internaționale. Știu că vor fi întotdeauna, cu credință și sinceritate, în slujba oamenilor.

În Ministerul Afacerilor Interne, anul acesta, mai mult ca în alte perioade, are loc o schimbare de generații, iar responsabilitatea colegilor cu experiență față de tinerii polițiști și militari este cu atât mai mare.
Tuturor celor care au intrat sau vor intra în acest minister, trebuie să le fie limpede că în Ministerul Afacerilor Interne cariera nu este ghidată de vremelnicia unor oameni, ci de principii și valori care i-au ghidat și pe făuritorii Marii Uniri.

Ziua Națională a României este momentul înaintării în grad a militarilor și polițiștilor cu merite deosebite, acesta fiind modul în care statul român apreciază și onorează oamenii de arme. Îi felicit pe toci cei avansați cu această ocazie și le doresc mult succes în misiunile viitoare!

Dragi români,
Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn pe toți să păstrăm România în dreptul inimii!

La mulți ani, români, La mulți ani, România!

Ministrul Afacerilor Interne
Carmen Daniela Dan

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 266 din 29 noiembrie 2017

Stacks Image 903

De Ziua Națională a României, angajații Ministerului Afacerilor Interne sunt la datorie

Aproape 24.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne vor acționa, zilnic, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie a.c. pentru ca toți românii să se bucure de zilele libere ocazionate de sărbătorirea Zilei Naționale a României. 

Pe 1 decembrie a.c., în întreaga țară, se vor organiza peste 270 de ceremonii militare, precum şi spectacole cultural-artistice, la care se preconizează participarea a aproximativ 250.000 persoane.

Pentru prevenirea faptelor antisociale, dar și pentru devierea și fluența circulației pe principalele artere vor acționa, în medie zilnic, la nivel național, aproape 9.000 de poliţişti cu peste 3.400 de autospeciale. Pe cele mai importante drumuri care converg către stațiunile montane sau alte zone, vor fi amplasate 335 radare pentru prevenirea conducerii autovehiculelor peste limita de viteză admisă.
De asemenea, peste 4.400 de
jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică la manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei de 1 Decembrie, precum și în alte zone cu aglomerări mari de persoane. Totodată, peste 300 de jandarmi montani vor fi la datorie pentru a veni în sprijinul turiștilor care ar putea fi surprinși în situații de risc. 
Zilnic, intervențiile în situații de urgență vor fi asigurate de peste 5.000 de pompieri, cu 2.900 de autospeciale. De asemenea pentru situațiile medicale de urgență sunt disponibile peste 300 de autospeciale SMURD.

Piloții Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătiți să desfășoare, în cooperare cu S.M.U.R.D., misiuni medicale de urgență și să acorde sprijin aerian structurilor operative. Pentru aceste misiuni sunt disponibile
8 elicoptere SMURD. 

Aproximativ 4.100 de polițiști de frontieră vor veghea zilnic
la frontiera de stat a României, iar în funcție de situațiile înregistrate efectivele pot fi suplimentate. Totodată, cu ocazia Zilei Naționale a României, peste 300 de angajați ai Ministerului Afacerilor de Interne, inclusiv studenți ai Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și ai Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina vor participa, cu 60 de mijloace tehnice, la parada militară organizată în municipiul Bucureşti.

Tuturor vă dorim o minivacanță liniștită!


DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

DECLARAȚIE DE PRESĂ Nr. 263 din 28 noiembrie 2017

Stacks Image 889
M.A.I. propune plafonarea valorii punctului de amendă pentru anul 2018 la valoarea din 2017

 

În ceea ce privește amenzile contravenționale din domeniul rutier – vă informez că Ministerul Afacerilor Interne a trimis către Ministerul Finanțelor Publice propunerea de menținere în anul 2018 a punctului-amendă, la valoarea din prezent, respectiv 145 de lei.

 

În condițiile în care, conform Programului de Guvernare, în anii viitori sunt preconizate creșteri ale salariului minim brut pe economie, pentru a nu genera creșteri excesive ale cuantumului amenzilor raportat la veniturile cetățenilor și la gravitatea faptelor, această măsură va fi propusă pentru adoptare în ședința de Guvern.
În prezent cuantumul amenzilor rutiere se situează între 290 și 2.900 de lei, iar în cazul contravențiilor aplicate persoanelor juridice, acestea pot ajunge până la 14.500 de lei.
Așa cum știți, potrivit Codului Rutier, amenzile contravenționale se stabilesc în funcție de numărul punctelor-amendă aplicate, iar valoarea unui punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului.
În ceea ce privește faptele care reprezintă contravenții, precizez că acestea vor fi reanalizate anul viitor cu ocazia discuțiilor privind noul Cod Rutier. Menționez că la nivelul Parlamentului există un proiect de Cod Rutier care, conform discuțiilor purtate cu ministrul afacerilor interne, urmează a fi supus atenției specialiștilor din cadrul ministerului.

 

Măsura plafonării valorii punctului de amendă va fi însoțită de acțiuni cu caracter preventiv în domeniul siguranței rutiere, prevenirea accidentelor fiind principala prioritate a Poliției Rutiere.

 

Propunerea de plafonare a valorii punctului de amendă la nivelul actual va fi integrată într-un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal - bugetare în anul 2018, care va fi promovat în Guvern de Ministerul Finanțelor Publice și prin care va fi modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

 

Pensii recalculate pentru 16.000 de pensionari din M.A.I.

 

O altă măsură luată la nivelul MAI, se referă la faptul că din decembrie se vor plăti diferențele de bani rezultate în urma recalculării pensiilor pentru angajații MAI care au ieșit la pensie înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat.

 

La acest moment procesul de recalculare a pensiilor din MAI este finalizat în proporție de 80%, în luna decembrie urmând să primească diferențele rezultate în urma recalculării aproape 16.000 de pensionari.

 

Plățile vor fi acordate începând cu pensiile cele mai mici, procesul urmând să continue în ordinea crescătoare a acestora. Cei aproximativ 16.000 de pensionari care vor primi aceste diferențe rezultate în urma recalculării au pensii cuprinse între 540 de lei și aproximativ 7.000 de lei.

 

Persoanele care au pensii mai mari de 7.000 lei/lună vor primi diferențele rezultate în urma recalculării în prima jumătate a anului viitor, pentru acest lucru urmând a fi înaintată o propunere de prorogare a termenului de recalculare și de punere în plată până în luna iunie 2018.

 

O parte dintre pensionarii cărora nu li s-a putut recalcula pensia până în prezent au lucrat înainte de 1990 în structuri care s-au desființat, cum ar fi Departamentul Securității Statului, motiv pentru care au fost întâmpinate dificultăți în a face dovada drepturilor avute.

 

Precizez, de asemenea, că persoanele care au ieșit la pensie în perioada august-septembrie 2017 își vor primi primele pensii în luna decembrie.

 

Peste 1000 de subofițeri, maiștri militari și agenți, avansați în corpul ofițerilor

 

O altă informație importantă privește avansarea în grad a angajaților care au câștigat concursurile pentru trecerea în corpul ofițerilor în această toamnă.
Obiectivul nostru este ca de 1 decembrie 2017, cu ocazia Zilei Naționale a României, să fie avansați în corpul ofițerilor cei peste 1.300 de agenți de poliție, subofițeri de jandarmi și de pompieri care au promovat examenul.
Până în această dimineață, au fost emise peste 1.100 de Ordine de ministru pentru acordarea gradului de ofițer, iar această activitate continuă cu prioritate.

 

Polițist avansat și premiat pentru curaj

 

Pentru că m-am referit la avansări, și pentru că se apropie Ziua Națională a României, doresc să vă informez că din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, agentul șef adjunct Constantin Dănuț de la Poliția Capitalei , Secția 14, care sâmbătă, aflat în timpul liber, a intervenit pentru imobilizarea unui agresor extrem de violent, va fi avansat înainte de termen și va primi și o majorare salarială. Prin această decizie conducerea MAI dorește să recompenseze curajul și spiritul civic de care a dat dovadă agentul de poliție.
 
 

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 259 din 22 noiembrie 2017

Stacks Image 875
Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, care prevede o serie de modificări legislative privind creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.
Prin proiectul de lege, propunem dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Opțiunea a ținut cont de faptul că după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate.
De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.
Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.
Pentru că una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legătură cu faptul că un număr mare de cetățeni preferă să solicite un pașaport simplu temporar, propunem limitarea situațiilor în care se poate solicita în regim de urgență un pașaport temporar.
În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic.
Prin proiectul de lege propunem ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:

·        situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic
·        minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.
 

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.
Aceste măsuri legislative sunt o continuare a măsurilor pe care ministrul afacerilor interne Carmen Dan le-a dispus în plan administrativ și care privesc: deblocarea încadrării a 35 de posturi din sursă externă pentru serviciile de pașapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a pașapoartelor (în prezent acesta fiind funcțional la nivelul a 34 de județe, finalizarea implementării acestuia la nivel național fiind stabilită pentru data de  18.12.2017) și prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul, în intervalul orar 8,30 - 18,30 de luni până vineri cu organizarea activității în mod corespunzător, în doua schimburi,  în perioadele cu un aflux mare de cereri.
Demersul legislativ va fi însoțit și de o campanie de conștientizare a cetățenilor care va începe din această lună în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe. 
***
Textul proiectului de lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a instituţiei noastre, www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al M.A.I., din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti.
Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt aşteptate pe adresa de e-mail dgj_transparenta@mai.gov.ro în termen de  20 de zile calendaristice de la data publicării.

 

 

 

 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ 08 noiembrie 2017

Stacks Image 861
În data de 7 noiembrie 2017, ora 14,00, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, a avut loc ședința extraordinară a Comisiei de Dialog Social a Județului Sibiu. Singurul punct al ordinei de zi a fost dezbaterea Propunerilor de modificare a Codului Fiscal - noiembrie 2017, inițiate de Ministerul Finanțelor Publice.

Ședința a fost condusă de prefectul județului Sibiu, Adela Muntean, în calitate de președinte al Comisiei. Au participat: subprefectul Horațiu Marin, șefii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale reprezentative la nivel național – domnul Fabiu Zlătar (președinte Cartel Alfa Sibiu), domnul Dan Pirnoiu (vicepreședinte CNSLR-Frăția Sibiu) și domnul Ioan Stoicovici (președinte CNSLR-Frăția Sibiu) - și reprezentantul CONPIROM (Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România), domnul Carol Veteși.

Prezentarea propunerilor de modificare a Codului Fiscal a fost susținută de șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Sibiu, domnul Nicu Florescu.

Discuțiile au fost ample, reprezentanții sindicatelor și al patronatelor susținând că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la salariat este o măsură cu consecințe negative pe termen lung deoarece există riscul ca unii angajatori să refuze creșterea salariului brut.

Instituția Prefectului – Județul Sibiu a transmis, în această dimineață, minuta ședinței, la Ministerul Afacerilor Interne și la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social.
Minuta ședinței extraordinare a Comisiei de Dialog Social a Județului Sibiu din data de 7.11.2017 poate fi consultată pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Sibiu, la secțiunea Comisii / Comisie Dialog Social.

Propunerile de modificare a Codului Fiscal sunt publicate pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Sibiu și pot fi consultate accesând link-ul:
http://www.prefecturasibiu.ro/resources/Dialog-Social/Modificare_cod_fiscal.pdf

Biroul de presă

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 250 din 06 noiembrie 2017

Stacks Image 798
Alegerilor locale parțiale care au avut loc duminică, 5 noiembrie a.c., în 17 localități din 13 județe, s-au desfășurat în condiții de siguranță și legalitate, fără evenimente grave în planul ordinii publice.

Instituțiile prefectului și celelalte autorități implicate în asigurarea desfășurării procesului electoral și-au îndeplinit sarcinile stabilite în Calendarul electoral astfel încât pe parcursul procesului de vot nu au fost semnalate probleme din punct de vedere organizatoric.

Structurile MAI au menținut ordinea și liniștea publică în localitățile în care au avut loc alegeri, asigurând un climat normal de siguranță publică fără evenimente deosebite care să influențeze desfășurarea procesului electoral și rezultatul alegerilor. Peste 700 de polițiști, jandarmi și pompieri au fost mobilizați pentru asigurarea ordinii publice în zona secțiilor de vot. După încheierea votării, efectivele MAI au asigurat, pe timpul transportului, securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale după numărarea voturilor.

Menționăm că alegerile locale parțiale au avut loc într-un municipiu și în 16 comune din 13 județe. Pentru primari, au fost alegeri în municipiul Deva - județul Hunedoara, precum și în comunele Bocsig - județul Arad, Nicșeni - județul Botoșani, Călărași - județul Cluj, Pantelimon și Bărăganu - județul Constanța, Telești - județul Gorj, Balș - județul Iași, Bîrghiș - județul Sibiu, Drăgoiești - județul Suceava, Cervenia, Poieni, Salcia – județul Teleorman, Checea - județul Timiș, Oșești – județul Vaslui și Vlădești - județul Vâlcea. De asemenea, au fost organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local din comuna Mereni - județul Constanța.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a transmis mulțumiri efectivelor MAI și prefecților pentru modul în care și-au îndeplinit atribuțiile astfel încât procesul electoral să se desfășoare în condiții de legalitate.DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 249 din 05 noiembrie 2017

Stacks Image 833
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut duminică, 5 noiembrie a.c., o declarație de presă referitoare la misiunile structurilor MAI în contextul alegerilor locale parțiale.Redăm mai jos declarația de presă a purtătorului de cuvânt al MAI:

În această dimineață la ora 7.00, a început procesul de votare în localitățile în care au loc alegeri locale parțiale. Până la această oră nu au fost semnalate situații grave sau incidente de ordine publică în legătură cu deschiderea secțiilor și începerea votării. Toate sesizările privind săvârșirea unor infracțiuni sau contravenții electorale vor fi cercetate cu celeritate.

Vă reamintesc că astăzi au loc alegeri pentru primar în municipiul Deva, precum și în 15 comune: Bocsig - județul Arad, Nicșeni - județul Botoșani, Călărași - județul Cluj, Pantelimon și Bărăganu - județul Constanța, Telești - județul Gorj, Balș - județul Iași, Bîrghiș - județul Sibiu, Drăgoiești - județul Suceava, Cervenia, Poieni și Salcia – județul Teleorman, Checea - județul Timiș, Oșești – județul Vaslui și Vlădești - județul Vâlcea.

De asemenea, sunt organizate alegeri pentru Consiliul Local din comuna Mereni - județul Constanța.

Potrivit sarcinilor stabilite pentru buna organizare a scrutinului electoral, Ministerul Afacerilor Interne a asigurat achiziționarea a 93.370 de timbre autocolante, a 480 de ștampile cu mențiunea "VOTAT" și a 96 de plicuri din plastic transparent, înseriate, prevăzute cu sistem de sigilare, în care vor fi introduse ştampilele cu menţiunea "VOTAT" după încheierea votării.
Instituțiile prefectului au asigurat imprimarea buletinelor de vot și confecționarea ștampilelor birourilor electorale județene, de circumscripție și ale secțiilor de votare, precum și transportul și distribuirea materialelor, documentelor și a tipizatelor necesare pentru desfășurarea procesului electoral.
Ministerul Afacerilor Interne este responsabil cu menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile în care se organizează alegeri locale parțiale.
Efectivele MAI au asigurat ordinea publică și pe parcursul campaniei electorale, care s-a desfășurat în condiții de normalitate fără incidente grave.
Polițiștii efectuează cercetări în cinci dosare penale pentru coruperea alegătorilor, precum și cu privire la patru fapte contravenționale.

Pe parcursul campaniei electorale au fost organizate 25 de manifestări publice în 14 localități din 9 județe, la care au participat aproximativ 5.000 de persoane.

Astăzi, pentru asigurarea desfășurării alegerilor în condiții de siguranță și legalitate, acționează peste 700 de polițiști, jandarmi și pompieri. După încheierea votării, efectivele MAI vor asigura, pe timpul transportului, securitatea dosarelor întocmite de birourile electorale după numărarea voturilor.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a solicitat structurilor de ordine publică atenție sporită, astfel încât procesul electoral să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Vă reamintim că preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. În acest scop, puterile lor se întind şi în afara localului secţiei de vot, până la o distanţă de 500 metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 lei.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna sau în municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Au dreptul de a vota, cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani. Cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul de a alege în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor de vot. Înainte de a vota, alegătorul prezintă actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral al secției de votare, care înscrie codul numeric personal în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Alegătorul care, din motive temeinice nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Pentru alegătorul care, din cauză de boală sau invaliditate, nu se poate deplasa la secţia de votare, preşedintele biroului electoral al secţiei poate aproba, la cererea scrisă a acestuia, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.

Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare, sub paza personalului Ministerului Afacerilor Interne.

Pot vota de asemenea prin intermediul urnei speciale, persoanele reținute, cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă ori asupra cărora s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, în măsura în care au solicitat să voteze la aceste alegeri.

Reamintesc că potrivit Codului Penal, împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Totodată, persoana care dă sau oferă bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceeași pedeapsă o riscă persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau de mai multe ori, introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.

Persoana care își fotografiază sau își filmează prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 de lei.

Continuarea propagandei electorale și sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și 2.000 de lei.

Ministrul afacerilor interne Carmen Dan a cerut efectivelor MAI fermitate și imparțialitate în cercetarea tuturor sesizărilor privind săvârșirea de contravenții sau infracțiuni electorale care sunt de competența structurilor noastre.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI va monitoriza și coordona toate activitățile desfășurate de efectivele ministerului pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor care ar putea apărea până la finalul procesului electoral.DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 246 din 03 noiembrie 2017

Stacks Image 819
Proba sportivă la examenul de admitere din ianuarie 2018 va fi susținută sub forma unui traseu aplicativMinisterul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice Ordinul ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale MAI și a Ordinul ministrului afacerilor interne privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale MAI.


Introducerea traseului practic aplicativ la concursul de admitere în școlile de agenți și subofițeri ale Ministerului Afacerilor Interne, în locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice susținute la examenele precedente, are la bază mai multe argumente, printre care și cele legate de necesitatea adaptării probelor de concurs la nevoile instituționale și la standardele internaționale.Una dintre consecințele imediate ale acestei schimbări este eliminarea baremului de înălțime în condițiile în care testarea calităților fizice ale candidaților va impune și o anumită statură necesară parcurgerii acestor probe.Menținerea probelor sportive susținute până în prezent (alergare de rezistență, viteza și aruncarea mingii medicinale), ar fi făcut imposibilă susținerea examenului de admitere din ianuarie 2018, în special din cauza condițiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune în pericol sănătatea și integritatea corporală a candidaților.Din perspectiva nevoilor instituționale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calități motrice de bază - viteza, rezistența, îndemânarea și forța, dar și la verificarea rapidității reacției candidatului. Fiecare concurent de la instituțiile de învățământ ale MAI care pregătesc polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră va trebui să realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente într-un timp de maxim 2 minute și 25 secunde (elementele din care este alcătuit traseul sunt detaliate în anexa la OMAI supus dezbaterii publice).Datorită specificului aparte al muncii pe care o desfășoară reprezentanții IGSU, la Școala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru școlile de jandarmi și de poliție. Astfel, traseul presupune 10 elemente pe care candidatul trebuie să le parcurgă. Elementele trebuie parcurse într-un minut și cinci secunde.Menționăm că o abordare similară a probelor sportive se regăsește și la admiterea în școlile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franța, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania.Reamintim că, în conformitate cu pachetul de măsuri aprobat de ministrul Carmen Dan, pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în școlile de agenți și subofițeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră.***

Jurnaliștii interesați să ilustreze sau chiar să testeze traseul aplicativ sunt invitați sâmbătă, 4 noiembrie a.c., ora 10.00, la sediul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”. Confirmarea participării se va face astăzi, până la ora 16.00, la adresa de email comunicare@mai.gov.ro.DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 237 din 28 octombrie 2017

Stacks Image 805
MAI: Atenționăm cetățenii că urmează o perioadă cu vreme severă. Conducătorii auto să se intereseze din timp asupra condițiilor de trafic.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie începând de duminică, 29 octombrie a.c., ora 10.00 până luni, 30 octombrie, ora 23.00 se va înregistra vânt puternic și ninsori viscolite pentru toate zonele montane.

Totodată, ANM a emis o avertizare cod galben de vânt intens, disconfort termic, precipitații mixte în nord, nord-vest și centru pentru același intervalul de timp.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliție și jandarmerie din zonele vizate de avertizări sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul comunităților.
Conducerea MAI a solicitat în această dimineață prefecților din județele vizate de atenționările meteo de vreme severă să activeze comitetele pentru situații de urgență, asigurând permanența la comanda județului.

Ministerul Afacerilor Interne recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze asupra condițiilor meteo și rutiere din zona traseului pe care vor să-l parcurgă și să respecte semnalizarea rutieră din zona respectivă sau a polițiștilor prezenți la fața locului.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi informații despre alertele meteo, cele privind traficul rutier sau riscurile de inundații, recomandăm persoanelor să descarce aplicația DSU.
Din cauza condițiilor meteo, DN7C- Transfăgărășan se închide de astăzi, 28 octombrie, începând cu ora 15.00.

La această oră, se acționează cu un utilaj de deszăpezire pentru deblocarea a 12 mașini aflate în zona Bâlea Lac pe DN7C pentru a le conduce pe DN 1. Persoanele din mașini sunt în afara oricărui pericol.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne este activat Centrul Național de Conducere Integrată care monitorizează orice situație de urgență pentru ca intervențiile din teren să se desfășoare în condiții optime.

Ministrul afacerilor interne este permanent informat de evoluția situației din țară.


DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Subprefectul cere cornuri proaspete pentru elevi

Stacks Image 789
Subprefectul județului Sibiu, Horațiu Marin, le-a cerut, astăzi, reprezentanților Consiliului Județean Sibiu să modifice programul de distribuire a pachetelor lapte-corn în zona rurală a județului. În prezent, pachetele se distribuie zilnic în mediul urban și bisăptămânal (marțea și joia) în unitățile de învățământ de la sate. „Pentru ca elevii și copiii de grădiniță să beneficieze de produse proaspete, cred că e mai bine ca acestea să fie distribuite lunea și miercurea” , a propus subprefectul Horațiu Marin.

Subiectul a fost abordat în ședința de astăzi a Comisiei Județene pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor legale privind Programul pentru școli al României, comisie coordonată de prefectul județului.

De programul guvernamental „Laptele și Cornul” beneficiază, în anul școlar 2017-2018, 42.520 de elevi din clasele 0-VIII și preșcolari din grădinițele cu program normal de 4 ore.
Membrii Comisiei au ales merele, din lista de fructe și legume aprobată prin HG nr. 640/07.09.2017, care mai cuprinde: pere, struguri de masă, prune, morcovi, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți. Merele vor fi distribuite începând din semestrul II al acestui an școlar, în completarea produselor lactate și de panificație.Biroul de presă

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 232 din 20 octombrie 2017

Stacks Image 773
CARMEN DAN: Știm cu toții că cei care vor să facă treabă găsesc soluții, iar cei care nu vor, găsesc scuze. Eu îmi doresc ca în perioada următoare să nu fiu în situația de a auzi scuze, ci să discutăm concret, pentru fiecare situație de risc cu care ne putem confrunta, despre soluții!

 Vineri, 20 octombrie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc, în sistem videoconferință, o ședință referitoare la stadiul pregătirilor pentru sezonul rece.

Redăm, în continuare, declarația ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela DAN:
“Ne întâlnim astăzi, în sistem videoconferință, pentru că, deși vremea este încă frumoasă, nu vreau să pierdem din vedere că iarna bate la ușă.
Am trecut de jumătatea lunii octombrie și se impune să luăm măsuri, la nivelul fiecărui județ, dar și la nivel central, pentru a diminua efectele sezonului rece și pentru a gestiona adecvat situațiile de urgență care pot să apară.

Salut prezența, lângă noi, a ministrului transporturilor, domnul Felix Stroe, și a ministrului energiei, domnul Toma Petcu. De asemenea, este alături de noi doamna Florinela Georgescu de la Administrația Națională de Meteorologie, iar în sistem de videoconferință, intrăm în legătură cu toți prefecții.
În condițiile în care contractele pentru deszăpezirea pentru autostrăzi și drumuri naționale sunt în responsabilitatea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), iar cele pentru deszăpezirea drumurilor județene sunt în responsabilitatea consiliilor județene, cred că prezența ministrului transporturilor și a reprezentanților consiliilor județene este deosebit de importantă pentru că este necesar să avem o imagine de ansamblu asupra modului în care arată lucrurile acum, din acest punct de vedere, la nivel național.
Prefecții au obligația să se asigure că autoritățile locale (consiliile județene și primăriile) au stocuri de materiale antiderapante, au contracte pentru deszăpezire sau utilaje pe care să le folosească la nevoie.

Pentru această întâlnire eu am solicitat tuturor prefecților să întocmească situații despre stocurile de materiale antiderapante, precum și despre stadiul contractelor de deszăpezire existente pentru sezonul de iarnă 2017-2018.

Am făcut o evaluare a acestei situații centralizate și, la o primă vedere, pot spune că se poate și mai bine și aștept de la fiecare dintre dumneavoastră să fiți foarte obiectivi și riguroși atunci când faceți propria analiză a stadiului în care vă aflați.

Până la intrarea în funcțiune a sistemului de avertizare a populației RO ALERT, rog autoritățile locale să acorde maximă atenție avertizărilor meteo și să folosească toate mijloacele pentru a transmite către populație avertizările care vin de la Administrația Națională de Meteorologie.

Fac un apel și către autoritățile locale, care nu au reușit să-și constituie până acum stocurile pentru materialul antiderapant și să încheie contracte pentru deszăpezire, să rezolve această problemă cu care insist să nu glumim. Vorbim până la urmă de siguranța oamenilor și trebuie să ținem cont că suntem responsabili și datori să facem tot ce ne stă în putință pentru a-i pune la adăpost de orice situație de risc în care s-ar putea afla.

Este motivul pentru care consider că nimeni nu va putea spune că a fost luat prin surprindere de fenomenele meteo care sunt prognozate pentru această iarnă și nici că nu a avut la dispoziție timp suficient pentru a se pregăti.

În ceea ce privește Ministerul Afacerilor Interne, prioritatea noastră este gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență, dar și a celor medicale. Rog direcțiile de sănătate publică de la nivel județean să-și actualizeze listele cu persoanele care necesită dializă și cu femeile însărcinate.

Noi trebuie să fim pregătiți și să avem capacitate de mobilizare rapidă, să putem aloca resurse ori de câte ori este nevoie, astfel încât să putem reacționa prompt când este nevoie.   
Mai solicit autorităților locale să aibă în vedere ca acele spații pentru persoane fără adăpost să fie corespunzătoare și dotate cu tot ce trebuie pentru a putea fi folosite dacă se impune.      
La nivelul întregii țări, avem pregătite 36 de șenilate și, la nevoie, în baza parteneriatului încheiat între IGSU și CNAIR, numărul acestora poate fi suplimentat cu încă 7. 

De asemenea, pentru situații medicale de urgență există zilnic în jur de 1.000 de ambulanțe și 8 aeronave SMURD.

În curând, parcul auto pe zona de ambulanțe, așa cum am anunțat deja, se va înnoi. După cum bine știți, în ședința de Guvern din 11 octombrie 2017 a fost adoptată ordonanța de urgență prin care IGSU este desemnat ca fiind unitate centrală care va face achiziția de ambulanțe, în sistem centralizat, atât pentru ambulanțele necesare Ministerului Sănătății, cât și pentru SMURD. Vorbim așadar despre aproximativ 2.200 de ambulanțe care vor fi destinate serviciilor publice de ambulanță și aproximativ 500 care vor deservi SMURD.

Sperăm să avem cât mai puține situații medicale de urgență dar, oricum ar fi, este bine să fim pregătiți.

Mă adresez acum colegilor de la Poliție,
Vă rog să aveți în vedere același mod de acțiune preventiv, așa cum știu că ați procedat și în alte situații, în sensul de a restricționa temporar acele sectoare de drum care sunt supuse riscului și care pot pune în primejdie conducătorii auto.

Acum sunt doar probleme de ceață, în special la primele ore ale dimineții, însă temperaturile vor scădea și pot apărea condiții de polei.

Orice măsură de restricționare a vreunui drum trebuie comunicată public și adusă la cunoștința conducătorilor auto.

Deși nu există o dată limită pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, fac un apel și către șoferi, de această dată, să țină cont de informările meteorologice, să se doteze cu tot ce este necesar și să se informeze atunci când pleacă la drum asupra sectoarelor acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.

Domnilor prefecți, vă recomand ca în timpul întâlnirilor pe care le aveți cu administratorii de drum, să cereți evaluări cu privire la segmentele unde, an de an, avem probleme.
Așadar, reiau concluzia enunțată la începutul acestei ședințe: cred că se poate mai bine și sunt convinsă că în perioada rămasă până când iarna va veni efectiv, se mai pot îndrepta diferite situații.
Concret, mă refer la județele în care sunt în derulare proceduri de achiziție. Reiau recomandarea ca autoritățile locale să se întâlnească, ori de câte ori este nevoie, dar obligatoriu săptămânal. Vă rog să vă asigurați că acolo unde aveți procedura în derulare sunteți în măsură să știți în ce etapă a procedurii vă aflați, și cu atât mai mult dacă există capacitatea să interveniți chiar dacă nu s-a finalizat procedura și cu ce mijloace puteți interveni.

Deci din punctul acesta de vedere solicit să faceți o evaluare.

Mai mult decât atât. Știți că acțiunea în ceea ce privește transportul celor care fac dializă și al femeilor însărcinate este o acțiune preventivă. Nu trebuie să așteptăm să vină viscolul pentru a lua acele persoane și a le duce în siguranță în unitățile medicale. Pentru orice eventualitate vreau să stabiliți, în funcție de zone, traseele pe care trebuie să circule mijloacele de intervenție medicală.
În perioada următoare rog prefecții să se ducă personal în unitățile administrativ teritoriale și să discute cu primarii care au în coordonare comitetele locale pentru situații de urgență.
Vreau să vă asigurați dumneavoastră, personal, că membrii comitetelor locale pentru situații de urgență își cunosc responsabilitățile. Vreau să vă asigurați personal că există acele spații prevăzute cu tot ce trebuie pentru adăpost în situații de urgență.

De asemenea, vreau să țineți aproape în cadrul comandamentelor județene pentru situații de urgență și să vă asigurați că există o bună comunicare între dumneavoastră și furnizorii de energie electrică. Reprezentantul companiei naționale de drumuri și reprezentantul furnizorului de energie electrică trebuie să fie în permanență alături de autorități în cadrul comandamentelor.
Știți că ne vom revedea ori de câte ori situația o impune în cadrul comandamentelor pentru situații de urgență și, la nivelul ministerului, avem Centrul Național de Comandă unde, de fiecare dată când vom avea de gestionat situații de risc, vor fi prezenți, pe toată perioada respectivă, reprezentanții ministerelor de linie cu competență în gestionarea situațiilor de urgență.
Până la urmă, scopul acestei întâlniri este acela de a avea o imagine de ansamblu a situației actuale și de a accelera lucrurile acolo unde apreciem că suntem în urmă cu măsurile pregătitoare pentru sezonul rece.

Știm cu toții că cei care vor să facă treabă găsesc soluții, iar cei care nu vor, găsesc scuze. Eu îmi doresc ca în perioada următoare să nu fiu în situația de a auzi scuze, ci să discutăm concret pentru fiecare situație de risc cu care ne putem confrunta despre soluții!”
 
 
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 228 din 18 octombrie 2017

Stacks Image 759
Ministrul Carmen Dan a convocat comisia tehnică centrală pentru alegerile parțiale din luna noiembrie a.c.


Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, în calitate de președinte al Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie 2017, a convocat miercuri, 18 octombrie a.c., la sediul MAI, o primă întrunire a acestei comisii.

 

În contextul în care duminică, 22 octombrie a.c., începe campania electorală, oficialul MAI s-a asigurat că toate activitățile sunt îndeplinite conform termenelor cuprinse în Calendarul electoral, aprobat prin Hotărâre de Guvern.

 

În ceea ce privește documentația privind achiziția centralizată pentru ștampilele cu mențiunea VOTAT, timbrele autocolante și plicurile transparente, aceasta este în procedură de avizare și aprobare. De asemenea, au fost făcute demersurile către Ministerul Finanțelor Publice pentru deschiderea de credite bugetare pentru instituțiile prefectului și pentru unitățile cu responsabilități în desfășurarea procesului electoral.


Pentru planificarea, organizarea și coordonarea activităților din domeniul ordinii și siguranței publice, la nivelul MAI a fost realizat un Plan de măsuri care vizează atât perioada premergătoare, cât și cea în care se desfășoară alegerile locale parțiale.


Solicit tuturor structurilor de asigurare a ordinii publice atenție sporită, astfel încât acest proces electoral să se desfășoare în condiții de maximă siguranță” a precizat ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.


La această primă ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea alegerilor locale parțiale au participat, în sistem de videoconferință, prefecții din județele implicate în procesul electoral din 5 noiembrie a.c.


Menționăm că alegerile locale parțiale se vor desfășura în 17 localități din 13 de județe ale țării. Pentru primari, vor fi alegeri în municipiul Deva - județul Hunedoara, precum și în comunele Bocsig - județul Arad, Nicșeni - județul Botoșani, Călărași - județul Cluj, Pantelimon și Bărăganu - jud. Constanța, Telești - județul Gorj, Balș - județul Iași, Bîrghiș - județul Sibiu, Drăgoiești - județul Suceava, Cervenia, Poieni, Salcia – județul Teleorman, Checea - județul Timiș, Oșești - județul Vaslui și Vlădești - județul Vâlcea. Totodată, vor fi organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local din comuna Mereni, județul Constanța.


La această videoconferință au luat cuvântul Marian Muhuleț – vicepreședintele Autorității Electorale Permanente și general maior ing. Ionel Vasilcă – Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 226 din 13 octombrie 2017

Premieră în MAI: școlile de agenți și subofițeri organizează admitere în ianuarie 2018 pentru 2.880 de locuri.
 

În conformitate cu pachetul de măsuri aprobat de ministrul Carmen Dan, pentru diminuarea deficitului de personal, MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în școlile de agenți și subofițeri.

 

Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră.

 

Locurile scoase la concursurile de admitere sunt comune – femei și bărbați, cu excepția celor aprobate la Școala de Subofițeri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești care sunt doar pentru bărbați.

 

Recrutarea candidaților se realizează, în funcție de domiciliu, respectiv reședința acestora, de către departamentele de resurse umane de la nivelul unităților teritoriale și centrale ale Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Inspectoratului General al Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

 

Cererile-tip de înscriere pentru admitere în sesiunea ianuarie 2018 se depun de către candidați la departamentele de resurse umane până la data de 5 decembrie 2017. Candidații depun documentele necesare pentru constituirea dosarelor de recrutare, inclusiv actele de studii corespunzătoare.

 

Tematica și bibliografia de concurs, etapele de înscriere a candidaților și planificarea probelor de concurs se vor afișa pe site-ul oficial al fiecărei unități de învățământ.

 

Școlile postliceale ale MAI organizează concursurile de admitere în perioada 13 – 21 ianuarie 2018, conform graficelor stabilite la nivelul fiecărei școli.

 

Proba de verificare a cunoștințelor constă într-un test scris. Pe lângă testul scris, candidații vor avea de trecut probele sportive, testul psihologic și evaluarea medicală.

 

Acestea sunt școlile care vor organiza sesiunea de admitere din ianuarie:

 

•          Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina – 1300 locuri
•          Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca – 300 locuri
•          Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea – 280 locuri
•          Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani – 350 locuri
•          Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni – 350 locuri
•          Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti – 300 locuri

 

Mai multe detalii găsiți la link    http://www.mai.gov.ro/index06_2.html

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 224 din 06 octombrie 2017

MAI a informat Instituțiile Prefectului pentru a dispune măsurile necesare în contextul avertizărilor meteorologice de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi importante cantitativ și vânt intens pentru județele Argeș, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Galați,  Giurgiu, Gorj, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea) și zona București-Ilfov. Avertizarea este valabilă începând de sâmbătă, 7 octombrie a.c., ora 09.00 până duminică 8 octombrie, ora 15.00.
Pentru același interval a fost emis cod portocaliu de ninsori consistente și viscol pe creste pentru Carpații Meridionali și de Curbură.
Totodată, ANM a emis pentru intervalul 7 octombrie, ora 03:00 – 8 octombrie, ora 21:00 cod galben de ploi însemnate cantitativ, lapoviță și ninsoare la munte, intensificări ale vântului, pentru Oltenia, vestul Munteniei, sudul Transilvaniei și centrul Moldovei.
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliție și jandarmerie din zonele vizate de avertizări sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul comunităților.
Ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen DAN, s-a asigurat că prefecții din județele vizate de atenționările meteo de vreme severă asigură permanența la comanda județului, chiar dacă este este sfârșit de săptămână și că vor activa comitetele pentru situații de urgență sau grupele operative în funcție de situație.
La nivelul Ministerului Afacerilor Interne este activat Centrul Național de Conducere Integrată care monitorizează orice situație de urgență pentru ca intervențiile din teren să se desfășoare în condiții optime.
Pe timpul cât se manifestă fenomenele meteorologice extreme, Ministerul Afacerilor Interne recomandă populației să evite deplasările, să nu atingă firele de electricitate căzute la pământ, să nu se adăpostească lângă copaci și să parcheze mașinile departe de copaci sau stâlpii de electricitate.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 220 din 22 septembrie 2017

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a susținut astăzi, 22 septembrie, la sediul MAI, o declarație de presă referitoare la situația pensionărilor din MAI și la propunerile pentru întărirea autorității personalului MAI.

 

Redăm, în continuare, declarația de presă:

 
Situația pensionărilor din MAI
 

” În urma centralizării, s-a constatat că de la începutul anului până la data de 14 septembrie a.c., data până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare, care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul,  au ieșit la pensie aproximativ 7.200 de angajați MAI, față de 12.500 în anul 2016.
Dintre  cei  7.200,  4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI.
Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni. Practic, funcționăm cu 85% din numărul de funcții – din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000.
Pentru a vă face o idee, vreau să aveți în vedere următoarele:
În anul 2015 – au intrat în sistem 1.700 de angajați și au ieșit aproape 3.000
În anul 2016 – au intrat 5.000 și au ieșit 12.500
Anul acesta – au intrat 5.300 și au ieșit 8.000 (dintre care 7.200 cu drept la pensie).
Este evident că orice pierdere de personal, în condițiile unui deficit consistent, deja existent în sistem, se reflectă în activitatea ministerului.
Însă asta nu înseamnă că instituțiile din MAI – Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră sau Pompierii nu își desfășoară misiunile de zi cu zi cu responsabilitate și eficiență.

Spre exemplu, infracționalitatea la nivel național nu a crescut, ci menține, cel puțin pentru semestrul I al acestui an, un trend descendent.
Măsuri pentru reducerea deficitului de personal
Pe termen scurt și mediu,  ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a aprobat un pachet de măsuri pentru reducerea deficitului de personal și întărirea autorității polițistului.

Unele dintre aceste măsuri sunt deja în aplicare:
Astfel, au fost suplimentate locurile din școlile de agenți și subofițeri într-o modalitate în care vom putea pregăti 2 promoții în fiecare an, alternând perioadele de scoală cu cele de practică.
În acest fel vom avea anual între 2.800 și 5.600 de agenți și subofițeri care vor termina școlile noastre, față de 1.500 în prezent.
Cele două promoții se vor afla în școală și în practică în mod alternativ. Astfel, când o promoție se află în școală pentru pregătirea teoretică, cealaltă se va afla în practică la unitățile operative.
Creșterea cifrei de școlarizare va permite ca încadrarea din sursă externă să se facă doar pentru ocuparea acelor funcții specializate pentru care nu asigurăm pregătire în școlile MAI.

De asemenea, perioada de școlarizare în școlile de agenți de poliție și subofițeri a fost redusă de la 2 ani la 1 an.

Primul efect va fi acela că promoția de agenți 2017-2018 va absolvi mai devreme, respectiv în decembrie anul acesta, iar din ianuarie 2018 aproape 1.500 de noi angajați vor intra în serviciu.
Următorul examen de admitere pentru școlile de agenți și subofițeri va fi organizat în luna ianuarie 2018.

Consolidarea nivelului de pregătire al polițiștilor

După finalizarea școlii, absolvenții vor putea urma cursuri de pregătire tactică, așa cum au fost cele organizate în ultimele 3 luni la nivelul Poliției Capitalei și care au privit pregătirea agenților de ordine publică și de poliție rutieră referitor la principalele proceduri polițienești: legitimarea, încătușarea sau blocarea în trafic. Aceste module de pregătire tactică sunt în desfășurare și la nivelul județelor.
Pachet pentru întărirea autorității personalului MAI
Alte propuneri care vizează întărirea autorității polițistului au fost deja prezentate sindicatelor și sunt în prezent în consultare internă la nivelul ministerului.

 
 
 

Ne referim la:

-         Transparentizarea unor proceduri prin introducerea lor în legea de funcționare și organizarea a Poliției, pentru a fi cunoscute și de cetățeni și pentru a evita astfel interpretările sau suspiciunile de abuz.
-          Susținem, de asemenea, sancționarea mai drastică a refuzului de legitimare, în condițiile în care vom preciza clar care sunt situațiile în care polițiștii au dreptul să legitimeze un cetățean.
-         Împiedicarea polițistului de a pune în aplicare o procedură legală precum legitimarea sau conducerea la secție a unui cetățean, propunem să devină infracțiune.
-         De asemenea, propunem să devină infracțiune întrebuințarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor!
-         În proiectul propus de MAI este prevăzută și introducerea unui mecanism prin care repetarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor în cazul situațiilor în care se tulbură liniștea locatarilor din blocuri, să devină infracțiune.
-         Clarificăm, de asemenea, situațiile în care se poate utiliza forța, inclusiv prin folosirea mijloacelor neletale. 

În urma propunerilor primite din partea angajaților MAI, ministerul supune atenției publicului o serie de măsuri care au ca scop întărirea autorității polițistului, astfel:

1. Stabilirea precisă şi la nivel de lege a regulilor de intervenție ale poliţistului

Foarte puține persoane știu ce drepturi și obligații are polițistul român. Asta pentru că procedurile de intervenţie nu sunt accesibile cetățenilor. Fără a face foarte clare și cunoscute drepturile şi obligațiile poliţistului, dar şi ale cetățeanului în raport cu acesta, vor exista întotdeauna suspiciuni de abuz.
De aceea, o serie de proceduri cum ar fi: legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției, vor fi introduse în Legea de organizare şi funcţionare a Poliției Române.

2. Stabilirea unor instrumente de protecție fizică şi juridică a poliţiştilor

În orice procedură de intervenție, activitatea polițistului trebuie să se desfășoare în siguranță; acest lucru implică și existența cadrului normativ necesar, care să prevină o posibilă agresiune. Astfel, urmează a fi reglementate, cu mai mare precizie, regulile de utilizare a forței fizice şi a mijloacelor din dotare.

 
3. Împiedicarea polițiștilor de a pune în aplicare o măsură polițienească ar putea deveni infracțiune

Vedem tot mai des în spațiul public situații în care polițiștii încearcă să imobilizeze un agresor, iar acesta este ajutat, chiar scos din mâinile polițiștilor de prieteni sau oameni de pe margine. Am văzut cu toții filmări cu intervenții ale polițiștilor comentate de diverși indivizi de pe margine, care stabilesc dacă e bine sau nu ce face polițistul. E dreptul cetățenilor să comenteze, însă nu e normal ca aceste persoane de pe margine să intervină în acțiunea poliției și să împiedice punerea în aplicare a legii. Interacțiunea dintre cetățean și polițist nu trebuie să se transforme niciodată într-o negociere a legii. Propunerea este ca acele persoane care obstrucționează un polițist să aplice o procedură legală să fie sancționate penal.

4. Continuarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor, în cazul scandalurilor, propunem să devină infracțiune

În cazul acelor scandaluri, petreceri în bloc sau nunți care se fac pe stradă și prin care se tulbură liniștea locatarilor și ordinea publică, vrem să dăm eficiență intervenției polițistului.
Sunt situații când un bloc întreg sună la 112 pentru a interveni polițiștii, iar după ce aceștia constată o contravenție și aplică o amendă, scandalul continuă. În astfel de cazuri, oamenii care au apelat la poliție au convingerea că autoritatea statului nu se poate impune în fața unora care nu au nicio jenă de a-i deranja pe toți ceilalți. Mulți dintre cei care organizează petreceri sau nunti în stradă preferă aplicarea repetată a unor amenzi, în locul încetării activității; din punctul lor de vedere, câteva sute sau mii de lei sunt nesemnificative și sunt chiar mulțumiți că răspund doar contravențional!
Vrem ca în asemenea situații, după ce Poliția constată un astfel de scandal și aplică o amendă dacă persoana continuă să deranjeze locatarii prin aceleași acțiuni ilegale, ignorând avertismentul Poliției, fapta să fie sancționată penal. Ignorarea acțiunii legitime a polițistului, refuzul de a înceta acțiunea care afectează pe ceilalți cetățeni, trebuie să fie sancționată mai drastic decât o face legea în prezent.

5. Creșterea cuantumului amenzilor contravenționale pentru refuzul de legitimare

Prin conduita sa, persoana desconsideră şi duce în derizoriu autoritatea poliţistului, care reflectă de fapt autoritatea statului şi interesul comunității. Refuzul de a da date cu privire la identitate obligă statul să consume resurse suplimentare (logistice, financiare şi umane) pentru identificarea persoanei; în acest timp, poliţistul nu poate interveni în alte situații care, cu adevărat, reclamă prezența sa.

 
6. Sancționarea prin instrumente de drept penal a celor care folosesc cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

La acest moment Codul Penal sancționează ultrajul, care se referă la amenințări sau violenţe fizice. Considerăm că trebuie să introducem în sfera de protecţie a dreptului penal și violenţa non-fizică, ce constă în folosirea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Este o faptă gravă, ce afectează deopotrivă autoritatea statului, ordinea şi liniştea publică şi demnitatea şi reputația poliţistului, motiv pentru care trebuie pedepsită ca atare. De reținut că o conduită similară a poliţistului este sancționată penal, ca purtare abuzivă așa cum prevede articolul 296 din Codul Penal.

7. Creșterea sancțiunilor pentru ultraj și pentru uciderea unui polițist

MAI a trimis deja Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Penal prin creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus sancționarea cu detențiunea pe viață.

8. Achiziționarea de echipamente de protecție pentru polițiști

După tragedia de la Suceava majoritatea polițiștilor au acuzat lipsa unor elemente de protecție. Acum, după rectificarea bugetară, vom discuta cu polițiștii care sunt cele mai eficiente mijloace de protecție – vestele anti-înjunghiere, pistoale cu electroșocuri sau alte astfel de mijloace.

9. Introducerea unor module de pregătire fizică și tactică pentru polițiștii care acționează în stradă

Suntem conștienți că autoritatea nu se consolidează doar prin modificări legislative şi dotări tehnice, ci și prin modul în care este aplicată legea de către polițiști. De aceea, în programele de pregătire ale polițiștilor vom acorda prioritate pregătirii fizice și tactice a celor care acționează în stradă. Iar acest tip de programe de pregătire au început deja în București și în unele județe din țară.
Toate aceste propuneri, dar și altele venite din partea sindicatelor vor fi discutate începând de luni în grupuri de lucru alcătuite din specialiști din MAI și reprezentanți ai sindicatelor.

 
 
 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 214 din 18 septembrie 2017

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE, CARMEN DANIELA DAN, A AJUNS ÎN ZONELE AFECTATE DE VREMEA EXTREMĂ
Astăzi dimineață, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, împreună cu secretarul de stat Gheorghe Nucu Marin și inspectorul general al IGSU, colonel Daniel Marian Dragne, se află în județele din  sud-vestul țării care au fost afectate de fenomenele meteo extreme.
Ministrul Carmen Dan va avea discuții cu prefecții și cu reprezentanții ISU pentru evaluarea situației exacte din teren, în vederea luării celor mai adecvate măsuri pentru revenirea la normal a comunităților afectate.
Prima oprire în județul Timiș a avut loc la spitalul județean, unde ministrul afacerilor interne s-a interesat de situația medicală a minorilor internați cu traumatisme cauzate de vijeliile de ieri.   
Încă de ieri seară, în cele 15 județe afectate acționează peste 1800 de efective cu 571 mijloace tehnice.
La acest moment nu mai sunt oameni care se află în situații de risc major. Nu sunt semnalate urgențe medicale care nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 213 din 15 septembrie 2017

MINISTRUL CARMEN DAN A DISCUTAT ASTĂZI CU POLIȚIȘTII BRIGĂZII RUTIERE BUCUREȘTI DESPRE PROBLEMELE CU CARE SE CONFRUNTĂ ÎN ACTIVITATEA CURENTĂ

Ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a efectuat astăzi o vizită la Brigada Rutieră București pentru a discuta cu polițiștii despre problemele cu care se confruntă, inclusiv despre propunerile acestora privind întărirea autorității.

Întâlnirea face parte din seria demersurilor întreprinse de ministrul afacerilor interne în vederea consultării angajaților pentru îmbunătățirea actualului cadru legislativ care are incidență în activitatea de asigurare a ordinii publice.

Toate propunerile primite în această vară urmează să fie discutate și cu reprezentanții organizațiilor profesionale și sindicale, în cadrul unei întâlniri care va avea loc în cursul săptămânii viitoare.

Din consultarea celor peste 200 de mesaje care au fost primite din partea angajaților ministerului, s-a conturat un pachet de propuneri cu incidență pe mai multe acte normative, precum: Legea nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului, Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, dar și Codul Penal.

Printre propunerile angajaților MAI se numără stabilirea precisă a regulilor de intervenție ale polițiștilor în timpul celor mai frecvente interacțiuni cu cetățenii. Totodată, se au în vedere sancționarea prin instrumente de drept penal a unor fapte ilegale, cum ar fi: împiedicarea polițiștilor de a pune în aplicare o măsură polițienească, continuarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor în cazul situațiilor în care se tulbură sau împiedică folosirea normală a unor locuințe sau utilizarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Alte propuneri vizează creșterea sancțiunilor pentru ultraj și pentru uciderea unui polițist, precum și a cuantumului amenzilor contravenționale pentru refuzul de legitimare.

În plus, se propune crearea unor mecanisme și instrumente de protecție fizică și juridică a polițiștilor.

Acest pachet de propuneri poate fi consultat pe site-ul www.mai.gov.ro.

Pentru întărirea autorității angajaților, la nivelul MAI se intenționează achiziționarea de echipamente de protecție și introducerea unor module de pregătire fizică și tactică pentru polițiștii care acționează în stradă.

Cu ocazia întâlnirii cu organizațiile profesionale și sindicale programată pentru săptămâna viitoare se vor discuta inclusiv aspectele privind situația deficitului de personal și soluțiile identificate pentru diminuarea acestuia.


DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

COMUNICAT DE PRESĂ Nr. 211 din 11 septembrie 2017

Ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, s-a întâlnit astăzi cu personalul structurilor MAI din județul Brașov.
 

Ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a participat astăzi la deschiderea lucrărilor convocării prefecților, care a avut loc la Brașov. Ministrul de interne a discutat cu prefecții prioritățile MAI pentru sfârșitul acestui an, care privesc zona de competență a Instituțiilor Prefectului.

Printre temele de discuție s-au aflat pregătirea organizării alegerilor locale parțiale care vor avea loc în această toamnă în mai multe localități, prezentarea unor măsuri administrative și legislative pe care MAI intenționează să le ia pentru o mai bună gestionare a situației eliberării pașapoartelor, dar și gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece.
 Întâlnirea a dat ocazia dezbaterii și a altor teme profesionale, într-un cadru mai larg decât cel pe care îl pot oferi videoconferințele care au loc de la sediul ministerului.
 La discuțiile cu prefecții din țară au participat și secretarii de stat ai MAI care coordonează Instituțiile Prefectului și Situațiile de Urgență, domnii Mihai Chirică și Raed Arafat.
 Ulterior, ministrul Carmen Dan a făcut o serie de vizite la sediile inspectoratelor județene - Poliție, Jandarmerie și Pompieri, unde s-a întâlnit cu personalul aflat la serviciu. Dialogul s-a axat pe situația privind deficitul de personal și propunerile pentru întărirea autorității angajaților MAI, în contextul în care, în această toamnă, ministerul intenționează să aducă o serie de modificări legislative în acest domeniu, iar acestea vor avea în vedere propunerile și opiniile angajaților, a organizațiilor profesionale și sindicale.
 Referindu-se la deficitul de personal, ministrul afacerilor interne a prezentat măsurile luate în ultima lună și care privesc creșterea cifrei de școlarizare în școlile de agenți și subofițeri, reducerea perioadei de școlarizare de la 2 ani la 1 an și pregătirea a 2 promoții pe an – măsuri care au intrat în vigoare din această toamnă și care vor avea ca rezultat atingerea unui prag de aproximativ 5.000 de absolvenți pe an din școlile de agenți și subofițeri, față de 1.500, cât este în prezent. O altă temă discutată cu angajații MAI a fost aceea a încadrărilor din sursă externă, opinia majoritară fiind aceea ca această formă de intrare în sistem ar trebui să reprezinte excepția, regula fiind parcurgerea unei instituții de învățământ a MAI.
 În ceea ce privește întărirea autorității angajaților MAI, ministrul afacerilor interne a prezentat câteva din propunerile primite în ultima perioadă printre care se regăsesc necesitatea achiziționării unor echipamente de protecție sau introducerea unor module de perfecționare fizică și tactică, astfel încât pregătirea să nu se rezume la perioada de școlarizare.
 Toate aceste propuneri vor fi prezentate organizațiilor reprezentative pentru a fi finalizate sau completate cu alte măsuri legislative sau administrative, însă și opiniei publice pentru că activitatea angajaților MAI se raportează direct la cetățean și comunitate.
 Întâlnirile de astăzi continuă seria de discuții pe care ministrul afacerilor interne le-a avut cu angajații MAI, pe aceste teme, urmând ca, în perioada următoare, să aibă loc și o întâlnire cu organizațiile sindicale.
 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Premierul Mihai Tudose: Îi încurajez pe investitori să se implice activ în pregătirea practică a tinerilor


Tinerii cu vârsta de până la 23 de ani, care au absolvit cel puțin învățământul gimnazial și care doresc să obțină o calificare profesională, se pot înscrie în perioada 29-31 august – sesiunea de toamnă –în sistemul de învățământ profesional dual, organizat în parteneriat cu operatori economici.
Școlarizarea are o durată de trei ani și include stagii de practică în cadrul companiilor economice partenere. Elevii beneficiază de bursă lunară de 200 de lei, precum și de bursă suplimentară, transport, cazare și masă asigurate de operatorii economici în mod gratuit.
Pentru anul școlar 2017-2018, la nivel național, sunt 3509 locuri organizate în 127 de clase. În sesiunea de vară au fost admiși pentru aceste locuri de școlarizare 1774 de elevi, iar pentru sesiunea de toamnă sunt disponibile 1735 de locuri.

”Susținerea și dezvoltarea învățământului profesional dual este răspunsul Guvernului la numeroasele solicitări venite din partea agenților economici care au nevoie de personal bine pregătit. La Brașov și în alte localități, acest concept, Școala fără Șomeri, s-a dovedit unul de succes. Pregătirea forței de muncă este una dintre pârghiile pentru susținerea ritmului de creștere economică. De aceea, este momentul să ne asumăm împreună, Guvern și mediul de afaceri, dezvoltarea învățământului profesional dual și să îi încurajăm pe investitori să se implice în pregătirea practică a tinerilor, viitorii lor angajați”, consideră premierul Mihai Tudose.

Cele mai solicitate calificări din oferta educațională pentru anul școlar 2017-2018 sunt cele de mecanic auto, confecționer produse textile, operator mașini cu comandă numerică, strungar, sudor, brutar-patiser, comerciant-vânzător.
Mai multe informații privind oferta educațională pentru învățământul profesional dual se regăsesc pe site-urile inspectoratelor școlare județene, respectiv al municipiului București sau la sediile acestora.

DECLARAȚIE DE PRESĂ Nr. 196 din 16 august 2017

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a susținut astăzi, 16 august a.c., la sediul MAI, o declarație de presă referitoare la situația de la Serviciile de eliberare a pașapoartelor.

Redăm în continuare declarația de presă:

„Ministrul Afacerilor Interne, doamna Carmen Daniela Dan i-a convocat astăzi la sediul MAI pe directorul direcției generale de pașapoarte și pe directorul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, împreună cu prefectul Capitalei.
Tema discuțiilor a fost situația de la cele două direcții unde se înregistrează aglomerări mari de persoane.
Doamna ministru a cerut explicații în legătură cu situația creată în zilele de 14 și 15 august, când o inițiativă menită să vină în sprijinul cetățenilor a fost umbrită de probleme organizatorice.
Referitor la situația creată în zilele respective, facem următoarele precizări:
Având în vedere numărul mare de programări pentru depunerea documentelor în vederea eliberării pașapoartelor, conducerea Direcției Generale de Pașapoarte a solicitat prefecturilor din întreaga țară să analizeze posibilitatea ca în zilele declarate libere, 14 respectiv, 15 august, să fie deschise ghișee pentru preluarea documentelor.
Pentru data de 14 august s-a stabilit program de lucru cu publicul, în vederea preluării de documente la serviciile publice comunitare din următoarele județe: Bacău, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Ilfov, Mureș, Maramureș, Satu Mare, Teleorman, Vaslui și municipiul București - sediile din Pipera și Piața Amzei.
Pentru data de 15 august, au avut program cu publicul serviciile publice comunitare din județele: Galați, Maramureș, Mureș și Vaslui.
În cele două zile, la nivel național au fost preluate și prelucrate 2.478 de cereri.
Precizez că în București, la sediul din Pipera, accesul publicului s-a făcut cu o întârziere de aproximativ 15 minute din cauza unor probleme de comunicare între conducerile celor două direcții care își desfășoară activitatea în respectiva clădire, cea de pașapoarte și de înmatriculări vehicule.
Deși problemele cu accesul au fost remediate într-un interval de 15 minute, acestea au fost de natură să creeze disconfort cetățenilor care așteptau să depună documentele fapt pentru care directorii celor două direcții își cer în mod public scuze.
Referitor la situațiile semnalate în legătură cu plata taxelor pentru eliberarea pașapoartelor precizăm că Trezoreria nu este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne motiv pentru care conducerea Direcției Generale de Pașapoarte nu a putut dispune deschiderea ghișeelor pentru plata taxelor. Cetățenii au avut însă la dispoziție alte variante pentru plata taxelor: on-line, prin intermediul băncilor și la oficiul poștal aflat în proximitatea sediului din Pipera, unități care aveau program normal de lucru.
În urma discuțiilor de astăzi, ministrul afacerilor interne a solicitat conducerii direcției generale de pașapoarte să actualizeze analiza privind măsurile concrete de extindere a infrastructurii și necesitățile de suplimentare cu personal care să deservească la capacitate maximă toate sediile din județele care se confruntă cu un număr mare de cereri. Termenul pentru realizarea acestei este de două zile.
Totodată, doamna ministru a solicitat conducerii Direcției Generale de Pașapoarte să prezinte astăzi o soluție pentru reducerea aglomerației din sediul din Pipera.
În ceea ce privește sediul din Pipera, unde se eliberează pașapoarte pentru cetățenii din București și din Ilfov, se creează aglomerație și din cauza faptului că cei mai mulți dintre cetățeni, inclusiv din alte județe,
aleg să meargă la acest sediu în detrimentul celor de sector sau a sediului din Piața Amzei.
Ca o comparație, vă pot spune că într-o zi normală de lucru la sediul din Pipera se prelucrează aproximativ 600 de cereri, în timp ce într-un sediu de sector se prelucrează puțin peste 100 de cereri.
Astfel, avem rugămintea să ne sprijiniți în vederea popularizării adreselor sediilor de depunere documente și eliberare a pașapoartelor din sectoarele Capitalei, pentru ca cetățenii să cunoască toate sediile la care pot merge.

Adresele respectivelor sedii se găsesc atât pe site-ul Direcției generale de Pașapoarte cât și pe site-ul Prefecturii Municipiului București.
Acestea sunt:
sectorul 1 – Piața Amzei - numărul 13,
sectorul 3 - strada Ion Țuculescu - numărul 42B,
sectorul 4 – Strada Străduinței numărul 1,
sectorul 6 – Strada Virtuții numărul 1-3.
Aceste sedii din sectoarele Capitalei funcționează în regim normal și astăzi și vor funcționa până vineri inclusiv. Ulterior, activitatea serviciilor din sectoare va fi preluată de sediul nou deschis într-un complex comercial din Capitală. Data estimată pentru inaugurare este 21 august.
În continuare vor rămâne deschise ghișeele din Pipera și Piața Amzei.
În noul centru vor funcționa 20 de ghișee, iar cetățenii vor avea posibilitatea de a plăti taxele necesare la oficiile bancare și poștale, atât în interiorul centrului comercial, cât și în proximitatea acestuia.”DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Peste 24.000 de efective ale MAI la datorie, în minivacanță

Polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră vor acționa pentru prevenirea faptelor ilegale și gestionarea situaţiilor de urgență care ar putea perturba ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor, în cele patru zile libere prilejuite de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În această perioadă, aproape 10.000 de poliţişti vor fi zilnic în stradă, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, principalul obiectiv fiind prevenirea violențelor și tulburărilor grave ale ordinii și siguranței publice.

Pentru creşterea siguranţei rutiere şi fluidizarea traficului, peste 1.600 de polițiștii rutieri cu 342 de aparate radar vor fi prezenți pe traseele de deplasare către stațiunile de la mare şi de la munte, dar şi în localitățile unde vor fi organizate manifestări sau spectacole cu public numeros.

Doar în ziua de 15 august sunt programate aproximativ 600 de manifestări religioase sau culturale, pentru siguranța cărora vor acționa peste 6.200 de jandarmi.

Manifestări religioase de amploare vor fi organizate la mânăstirea Nicula, județul Cluj, unde se estimează participarea a aproximativ 15.000 de persoane, în localitatea Sâmbăta de Sus, județul Brașov (10.000 de persoane) și la Mânăstirea Tismana din județul Gorj (10.000 de persoane).

Ziua Marinei Române, prilejuiește manifestări la care vor participa un public numeros, sens în care aproximativ 1.100 de lucrători MAI vor asigura ordinea și siguranța publică în localitățile unde sunt organizate astfel de activități.

La datorie vor fi și peste 4.800 de pompieri și paramedici care vor interveni în cazul producerii unor situații de urgență. De asemenea, pompierii vor executa zilnic activităţi de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor pe durata desfăşurării manifestărilor religioase cu public numeros.

În această perioadă Inspectoratul General de Aviație are pregătite 14 elicoptere, dintre care 7 pentru intervenții în caz de urgențe medicale, iar restul aeronavelor pentru acordarea de sprijin aerian celorlalte structuri ale ministerului care desfășoară misiuni operative.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Române s-au luat măsuri pentru suplimentarea personalului, astfel încât să se reducă timpul de așteptare în punctele trecere a frontierei, unde valorile de trafic s-au dublat în aceste ultime zile. Aproape 4.000 de polițiști de frontieră sunt zilnic la datorie.  

Ministerul Afacerilor Interne, prin Centrul Național de Conducere Integrată, va asigura suportul operațional necesar bunei desfășurări a tuturor misiunilor din aceste zile.


DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență este în alertă

Stacks Image 551          Astăzi, la Instituția Prefectului - Județul Sibiu, a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
          Subprefectul județului, Olimpia Prislopean, le-a cerut membrilor CJSU să ia toate măsurile de prevenție, în perioada 11 – 15 august, când se anunță vreme caniculară și un aflux important de turiști, la evenimentele culturale din această mini-vacanță.
“Vă rog să asigurați coordonarea, cooperarea și conducerea unitară a acțiunilor structurilor Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, premergător şi pe timpul acestui week-end prelungit, prilejuit de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Sibiul este o destinație turistică pentru români, dar si pentru străini. În plus, în acest sfârșit de săptămână se desfășoară Festivalul Cântecele Munților, la care se estimează o prezență de peste 15.000 de spectatori pe zi”, a subliniat subprefectul județului.
          De asemenea, Olimpia Prislopean a solicitat reprezentanților furnizorilor de utilități publice (energie electrică, apă, gaz) promptitudine în remedierea avariilor în rețelele de distribuție, în cazul în care acestea vor apărea.

Biroul de presă
11 august 2017

Măsuri de prevenire a pestei porcine africane          Apariția pestei porcine africane într-un județ din România a alertat autoritățile naționale. Subprefectul județului Sibiu a solicitat, astăzi, activarea Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu și întrunirea în ședință extraordinară. “Este nevoie, la nivel județean, de măsuri suplimentare de supraveghere a efectivelor de animale, pentru a evita răspândirea bolii”, a atenționat subprefectul Olimpia Prislopean.
          Directorul Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, dr. Dan Farcaș Lazăr, a prezentat măsurile de prevenire a pestei porcine africane. Acestea au fost publicate și pe site-ul DSVSA Sibiu, aici
Biroul de presă
4 august 2017

Comunicat de presă          Primarii unităților administrativ-teritoriale din județ au obligația de a stabili și a transmite către Instituția Prefectului – Județul Sibiu, până la data de 16 august 2017, necesarul de lemn de foc pentru populație.
          Termenul a fost stabilit, de comun acord cu subprefectul județului, Olimpia Prislopean, și directorul Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj, în ședința de lucru care a avut loc astăzi.
          Măsura face parte din procedura de aplicare a Legii nr. 175/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, precum și pentru modificarea art. 5 alin (2) din Legea nr. 192/2010. Noua lege cuprinde, la articolul 59, măsuri concrete necesare asigurării lemnului de lucru cu diametrul la capătul gros de maxim 24 cm, pentru realizarea de construcții și a lemnului pentru încălzirea locuințelor.

Biroul de presă
3 august 2017

Ofertă educațională pentru programul de studii universitar de licență „Administrație Publică“ forma de învățământ „cu frecvență“ - august 2017Programul de studii universitare de licență „Administrație publică“, forma de organizare „învățământ cu frecvență“ se adresează oricărei persoane care și-a stabilit ca obiectiv pe termen lung o carieră în administrația publică și dorește să aplice din postura de manager public principii moderne și eficiente în administrație.

Absolvenții programului de studii furnizat de Academia de Poliție vor cunoaște și vor înțelege conceptele, teoriile și metodele de bază ale domeniului administrației publice, pe care le vor utiliza adecvat atât în comunicarea profesională cât și pentru explicarea și interpretarea unor variate tipuri de concepte, situații, procese, proiecte etc. asociate administrației publice.

Aceștia vor fi de asemenea în măsură:

 • să utilizeze corespunzător criterii și metode standard de evaluare pentru a aprecia calitatea, meritele și limitele unor procese, programe, proiecte, concepte, metode și teorii;
 • să aplice unele principii și metode de bază pentru rezolvarea de probleme/situații bine definite, tipice administrației publice în condiții de asistență calificată;
 • să execute responsabil sarcinile profesionale în condiții de autonomie restrânsă și asistență calificată atât din postura de membru de echipă cât și de manager.

Număr de locuri:
100 de locuri, în regim cu taxă

Durata:
3 ani (180 credite de studii transferabile), cu posibilitatea echivalării examenelor, la disciplinele parcurse în cadrul programului de studii pe care l-a absolvit

Cine se poate înscrie:
Absolvenții de studii liceale cu diplomă de bacalaureat obținută inclusiv în anul înscrierii;

Perioada de înscriere
10 - 18.08.2017, între orele 08.00 - 15.00, la sediul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza“, la secretariatul Facultății de Științe Juridice și Administrative. Taxă de înscriere concurs 120 lei.

Documente necesare:

 1. cerere de înscriere complectată obținută de la personalul Secretariatului facultății în momentul înscrierii;
 2. diploma de bacalaureat, în original; copia documentului, certificată cu originalul de către personalul desemnat, semnată atât de candidat, cât și de personalul desemnat; în cazul în care se prezintă copia legalizată, aceasta se acceptă. În locul diplomei de bacalaureat, absolvenții promoției 2017 pot prezenta o adeverință eliberată de liceu, în care se menționează notele obținute la disciplinele din cadrul examenului de bacalaureat, media generală de la bacalaureat, mediile obținute în anii de liceu, termenul de valabilitate și faptul că nu a fost eliberată diploma. Candidații care s-au înscris și la alte facultăți, vor prezenta diploma de bacalaureat/adeverița eliberată de liceu în original sau copia legalizată; copia documentului va fi certificată cu originalul de către personalul desemnat și se semnează de către acesta și candidat;
 3. foaia matricolă a studiilor liceale în original; copia documentului va fi certificată cu originalul de către personalul desemnat și se semnează de către acesta și de candidat; în cazul în care se prezintă copia legalizată, aceasta se acceptă;
 4. o copie a actului de identitate;
 5. copia certificatului de naștere;
 6. copia certificatului de căsătorie pentru femeile/bărbații care și-au schimbat numele în urma căsătoriei;
 7. adeverință medicală eliberată de medicul de familie care să ateste că este apt pentru a urma studii universitare de licență;
 8. patru fotografii color 3/4 (pe hârtie foto);
 9. chitanța de plată a taxei de înscriere;
 10. cazierul judiciar al candidatului;
 11. un dosar plic, pe coperta căruia vor fi trecute datele de identificare ale candidatului: nume (pentru persoanele căsătorite, în paranteză, numele dobândit din căsătorie), inițiala tatălui, prenumele, programul de studii și numărul de telefon;
 12. cetățenii străini au obligația să prezinte atestatul de recunoaștere a studiilor și certificatul de competență lingvistică pentru limba română, eliberate de instituțiile abilitate de M.E.N.C.S. Taxa de studii/an: 3600 lei care vor fi achitați conform prevederilor din contractul de studiu.

Proba de concurs
Constă în concurs de dosare. Se va susține în data de 21.08.2017, între orele 09.00 - 13.00, la sediul Academiei de Poliție „ Alexandru Ioan Cuza“

Care sunt avantajele oferite:

Singurul program de acest tip din țară, recunoscut de către M.A.I. ( Planul de învățământ a fost aprobat de Ministrul Afacerilor Interne, iar programul a fost autorizat de către A.R.A.C.I.S.).
Practica se desfășoară exclusiv în unitățile Ministerului Afacerilor și Internelor ceea ce conferă studenților oportunitatea de a se familiariza cu mecanismele și exigențele ce caracterizează funcționarea Ministerului Afacerilor Interne.
Posibilitatea cumulării anilor de studii, în condițiile Legii Nr.1/2011 a educației naționale.
Examenul de admitere și, ulterior, activitățile didactice, sunt organizate, respectiv, se desfășoară separat față de cele derulate în Academia de Poliție la programele de drept, ordine și siguranță publică, etc.

Pentru alte detalii și informații puteți să consultați pagina de internet a instituției, secțiunea dedicată admiterii în anul 2017 la programul de administrație publică, aici și vă puteți dresa Secretariatului Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Academiei de Poliție „A.I.Cuza“ la interior 17302.

×

COMUNICAT DE PRESĂ - Nr. 172 din 4 iulie 2017

Efectivele MAI au acționat în teren în sprijinul comunităților afectate de ploile abundente și furtunile puternice

 
La acest moment, au fost ridicate Codurile galben și portocaliu care avertizau asupra ploilor abundente și instabilității atmosferice, în schimb au rămas în vigoare atenționările hidrologice pe mai multe bazine hidrografice din județele din sudul țării.

 

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela DAN, a solicitat încă de la debutul fenomenelor meteorologice periculoase ca întreaga situație să fie monitorizată la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI  și să se mențină legătura cu prefecții din județele afectate pentru a fi în măsură să fie acordat sprijin imediat populației acolo unde situația o impune. De asemenea, doamna ministru a solicitat, încă de ieri, Ministerului Apelor și Pădurilor și Ministerul Energiei să desemneze câte un reprezentant cu putere de decizie în Centrul Național de Conducere Integrată pentru a putea acționa de îndată în sprijinul comunităților afectate.

 

În ultimele 24 de ore, peste 4.000 de efective MAI cu peste 1.800 de mijloace tehnice au acționat pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidro-meteorologice periculoase, în municipiul București și în alte 56 de localități din 12 județe din țară. Majoritatea intervențiilor au constat în degajarea drumurilor de copaci doborâți de vânt și sprijin în evacuarea apei din subsolurile inundate.

 

În județul Teleorman, în localitatea Uda-Paciurea s-a intervenit pentru salvarea a 2 persoane blocate din cauza unei viituri și pentru evacuarea altor două persoane care, ulterior, au fost cazate la rude.

 

Traficul rutier se desfășoară în condiții de carosabil umed în județele unde se înregistrează încă precipitații. De asemenea, traficul aerian, feroviar, maritim și fluvial se desfășoară în condiții normale.

 

Situația din teren va fi monitorizată și coordonată în continuare prin Centrul Național de Conducere Integrată până la înlăturarea efectelor produse de precipitațiile abundente, a vântului puternic și a riscului de inundații.

 

Astăzi, la ora 24.00, va expira atenționarea hidrologică de cod galben pentru 23 județe și, la ora 16.00, avertizarea hidrologică de cod portocaliu pentru 13 județe.

 
 

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

×

Comunicat de presă

           Prefectul Lucian Radu s-a întâlnit, astăzi, în ședință de lucru, cu secretarii unităților administrativ-teritoriale din județul Sibiu.
          Pe ordinea de zi a ședinței de instruire s-au aflat șase puncte importante pentru desfășurarea în deplină legalitate a activității în primării:

 • Adoptarea / emiterea actelor administrative în materie de urbanism
 • Finanțarea de la bugetele locale a entităților sportive, culturale și a unităților de cult
 • Gestionarea câinilor fără stăpân
 • Modificări legislative la regimul incompatibilităților și conflictelor de interese
 • Inventarierea bunurilor care aparțin domeniului public
 • Finalizarea amenajamentelor pastorale.

          Cu privire la legalitatea actelor administrative în materie de urbanism, reprezentantul Instituției Prefectului – Județul Sibiu a atras atenția asupra faptului că este obligatorie îndeplinirea a două condiții: existența avizului conform al Consiliului Județean (ca aviz final și obligatoriu) și stabilirea unui termen de valabilitate a documentației aprobate.
          Consiliile locale au obligația de a inventaria bunurile care aparțin domeniului public până la data de 31 decembrie 2017. În caz contrar, prefectul va aplica amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit Legii 213/1998, art. 19 și 19’.

Biroul de presă

×

Comunicat de presă

Stacks Image 451
Stacks Image 454

      Instituția Prefectului – Județul Sibiu a găzduit, astăzi, o întâlnire de lucru în vederea demarării procedurilor de expropriere a imobilelor aflate pe coridorul viitoarei autostrăzi Sibiu – Pitești.
      Întâlnirea, solicitată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, a avut drept scop solicitarea sprijinului direct al autorităților locale în vederea identificării proprietarilor imobilelor afectate de realizarea Autostrăzii Sibiu – Pitești. La dezbatere au participat, alături de prefectul Lucian Radu și reprezentanții CNAIR, Daniela Câmpean – președintele Consiliului Județean, primarii și secretarii comunelor Șelimbăr, Tălmaciu și Boița, precum și reprezentanții Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sibiu.

Biroul de presă

×

Comunicat de presă

Stacks Image 402

      Prefectul Județului Sibiu a avut, în această dimineață, o ședință operativă cu șefii instituțiilor responsabile cu asigurarea ordinii publice și protecția cetățenilor, în contextul evenimentelor care se vor derula în perioada următoare în județul Sibiu.
      Festivalul Internațional de Teatru, exercițiul NATO, aniversarea celor 170 de ani de învățământ militar românesc, alegerile locale parțiale din Marpod sunt cele mai importante evenimente ale lunii iunie, care vor antrena zeci de mii de participanți, inclusiv vizite de grad zero.
      Prefectul Lucian Radu le-a cerut șefilor Inspectoratului de Poliție al Județului, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Poliției de Frontieră, Direcția Județeană de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale să ia toate măsurile legale pentru ca toate manifestările să se desfășoare în condiții optime și fără incidente.
Biroul de presă

×

3 milioane de euro pentru Urgență și Pediatrie

Stacks Image 375

      Spitalul Clinic Județean de Urgență și Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu au fost incluse, de către Ministerul Sănătății, pe lista proiectelor prioritare pentru modernizarea, extinderea și dotarea unităților de primiri urgențe care vor fi finanțate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, axa 8, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.
      În videoconferința organizată, astăzi, de Ministerul Sănătății, pe tema accesării finanțărilor din POR (fonduri externe nerambursabile), reprezentanții celor două spitale au transmis faptul că suma de 1,5 milioane de euro (valoarea maximă eligibilă pentru un proiect) este suficientă pentru investițiile vizate de fiecare spital.
      Videoconferința s-a desfășurat la Instituția Prefectului – Județul Sibiu, în prezența prefectului Lucian Radu.

Biroul de presă

Bonuri de ordine la Pașapoarte

     Începând de astăzi, 6 iunie, cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple, electronice și temporare se preiau pe baza bonurilor de ordine. Acestea sunt personalizate, având înscrise numele și prenumele solicitantului, data și ora programării. Bonurile pot fi ridicate de la biroul informații și sunt emise pentru ziua în curs.
     Procedura de fluidizare și eficientizare a activității Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple din cadrul Instituției Prefectului – Județul Sibiu a fost adoptată ca urmare a creșterii numărului de solicitări.

Biroul de presă

×

Ceremonii militare de Ziua Eroilor – Înălţarea Domnului

     Garnizoana Sibiu, împreună cu Instituția Prefectului – Județul Sibiu, organizează, joi, 25 mai, cu prilejul Zilei Eroilor – Înălţarea Domnului, o serie de ceremonii militare pentru cinstirea memoriei eroilor României.

Programul este următorul:

 • ora 10,30 – 11,00: Cisnădie – Parcela Eroilor – Ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori
 • ora 12,00 - 12,30: Sibiu - Cimitirul Eroilor din Pădurea Dumbrava – Apelul Solemn
 • ora 12,30 – 13,00: Sibiu – Monumentul Eroilor din Pădurea Dumbrava - Ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori
 • ora 12,30 – 13,00: Săliște - Monumentul Eroilor - Ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori
 • ora 12,30 – 13,00: Gura Râului - Monumentul Eroilor - Ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori
 • ora 14,00 – 14,30: Poplaca – Monumentul Eroilor Români, Austrieci și Germani - Ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori

Biroul de presă

×

Sistemele naționale de evidență devin operaționale

     Astăzi, la Instituția Prefectului – Județul Sibiu, a avut loc o ședință de lucru cu primarii unităților administrativ-teritoriale din județ și secretarii primăriilor, condusă de prefectul Lucian Radu.
     Tema întâlnirii a fost organizarea și demararea procesului de operaționalizare a sistemelor informatice Registrul Agricol Național (RAN) și Registrul Electronic Național al Nomenclaturii Stradale (RENNS), implementate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
     Înainte de a intra în detalii, directorul OJCPI Sibiu, a subliniat faptul că toate manualele de aplicație pentru cele două sisteme sunt publicate pe site-ul ANCPI, de unde pot fi descărcate cu ușurință de către fiecare reprezentant al primăriilor.
     Registrul Agricol Național va asigura o evidență unitară a datelor din registrele agricole de la nivelul unităților administrativ-teritoriale de pe întreg teritoriul țării.
     RENNS este un sistem informatic pentru gestiunea, evidența și consultarea la nivel național a nomenclaturii stradale, înregistrarea fiecărei adrese și asigurarea accesului oricărei instituții publice la un sistem unic de nomenclatură stradală.

Biroul de presă

×
Zi liberă, cu recuperare

     Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Sibiu va recupera ziua de 2 iunie, stabilită, prin hotărâre de Guvern, drept zi liberă pentru salariații din sectorul public.
     Cetățenii care au programare online pentru data de 2 iunie se pot prezenta la ghișee marți, 6 iunie, sau miercuri, 7 iunie, între orele 16,30 și 19,30.

Biroul de presă
×
Program zilnic pentru radierile din „Rabla”
     Sibienii care solicită radierea autovehiculelor în vederea înscrierii în Programul „Rabla” 2017 beneficiază de tot sprijinul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor.
     În perioada 22 mai – 16 iunie, un ghișeu special pentru radieri va funcționa zilnic, timp de două ore, după următorul program:
          Luni – Joi: 14,30 – 16,30
          Vineri: 8,30 – 10,30.
     Conducerea Instituției Prefectului – Județul Sibiu a stabilit extinderea orarului dedicat radierilor din Programul „Rabla” 2017 respectând dispozițiile Ministerului Afacerilor Interne.

Biroul de presă
×
Comunicat de presă
     Biroul Teritorial Alba Iulia al Instituţiei Avocatul Poporului acordă audienţe la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu, din strada Andrei Şaguna nr. 10, joi, 25 mai 2017, începând cu ora 10,00.

Biroul de presă
×
COMUNICAT Nr. 127 din 16 mai 2017
Alegeri locale parțiale în 49 de localități din țară. Ședință organizatorică la MAI în sistem videoconferință cu prefecții

Ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a convocat astăzi prima ședință a Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale parțiale din 11 iunie 2017.

Procesul electoral se va desfășura în 49 de localități din 32 de județe ale țării, respectiv, în 14 municipii și orașe și în 35 de comune. Municipiile în care se organizează alegeri locale sunt: Craiova, (jud. Dolj), Târgu-Jiu (jud. Gorj), Roman (jud. Neamț), Moinești (jud. Bacău) și Lupeni (jud. Hunedoara).

Ministrul afacerilor interne le-a transmis tuturor celor prezenți că obiectivul principal al MAI este “organizarea unor alegeri corecte, în legalitate și transparență”.

Conform competențelor legale, Ministerul Afacerilor Interne va asigura realizarea la termen a acțiunilor din calendarul organizatoric și asigurarea climatului de siguranță pe întreaga perioadă electorală.

Și la aceste alegeri va fi asigurată înregistrarea audio-video a procedurilor realizate de la încheierea votării și până la părăsirea localului secției de vot de către membrii biroului electoral al secției de votare. Totodată, după terminarea votului, ștampilele cu mențiunea VOTAT vor fi introduse în plicuri transparente, prevăzute cu un sistem de sigilare care să nu permită desfacerea decât prin rupere, împiedicând, astfel, utilizarea ștampilelor pe parcursul procedurilor de numărare a voturilor.

La ședința Comisiei Tehnice Centrale au participat, în sistem de videoconferință, prefecții din județele implicate în procesul electoral din 11 iunie a.c..

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri au luat cuvântul vice-președintele AEP, domnul Marian Muhuleț și directorul STS, general Marcel Opriș.

În cadrul videoconferinței, ministrul Carmen Dan, a solicitat informații suplimentare prefecților din județele Bacău, Neamț, Vaslui, unde s-au înregistrat efecte ale fenomenelor meteorologice periculoase la sfârșitul săptămânii trecute, asigurându-se că sunt în derulare activitățile de evaluare a pagubelor.

Totodată, în cazul situației înregistrate în localitatea Alunu din județul Vâlcea, unde o haldă de steril dislocată pune în pericol 5 gospodării, prefectul județului se află la fața locului urmând să se dispună măsuri de evacuare preventivă a respectivelor familii.


DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
×
Ghișeu special pentru radierile din Programul „Rabla”
     Un nou ghișeu special va fi deschis, în perioada 18 mai – 16 iunie 2017, în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor. Acesta va funcționa vinerea, în intervalul orar 8,30 – 13,00, doar pentru cei care solicită radierea autovehiculelor în vederea înscrierii în Programul „Rabla” 2017.

Biroul de presă
×
Comunicat de presă
     Sibienii care s-au programat online pentru obținerea plăcilor cu numere de înmatriculare provizorii pentru autovehicule (“numere roșii”) le pot obține mai devreme.
În perioada 15 – 31 mai 2017, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor își va prelungi cu 3 ore programul de lucru cu publicul, în trei zile ale săptămânii.
     Astfel, în zilele de luni, marți și joi, între orele 16,30 și 19,30, ghișeele vor fi deschise exclusiv pentru eliberarea numerelor roșii, către persoanele care au deja o programare online, până la data de 20 iunie.
     Măsura prelungirii programului de lucru a fost luată de prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, la propunerea șefului Serviciului, subcomisar de poliție Victor Ivașcu, pentru a le oferi cetățenilor posibilitatea de a-și înmatricula provizoriu autovehiculele cât mai rapid.
     Reamintim faptul că valabilitatea plăcilor cu numere de înmatriculare provizorii este de 90 de zile.


Biroul de presă
×
Comunicat de presă

Guvernul României a stabilit, prin HG nr. 251/20.04.2017, data de 11 iunie 2017 pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale pentru primari. În județul Sibiu, singura unitate administrativ-teritorială în care vor avea loc alegeri este comuna Marpod.


Potrivit programului calendaristic aprobat prin HG nr. 252/20.04.2017, candidaturile se pot depune, la Biroul Electoral de Circumscripție, până în data de 22 mai. Acestea vor rămâne definitive în 28 mai. În data de 27 mai, va începe campania electorală, care se va încheia în 10 iunie, la ora 7,00. Buletinele de vot se vor tipări în data de 6 iunie, la nivel local. Acest Scrutinul electoral se va desfășura în 11 iunie, între orele 7,00 și 21,00.


De asemenea, Guvernul a stabilit măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurării alegerilor locale parțiale din 11 iunie, cuprinse în HG nr. 253/20.04.2017, precum și cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale parțiale (HG nr. 254/20.04.2017).


Biroul de presă
×
Comunicat de presă

Veteranii de război din județul Sibiu vor fi omagiați, vineri, 28 aprilie 2017, de către Garnizoana Sibiu și autoritățile locale.


Ceremonia militară dedicată Zilei Veteranilor se va desfășura începând cu ora 10,00, la Monumentul Veteranilor, din Pădurea Dumbrava. În debut, se va intona Imnul Național al României, urmat de oficierea slujbei religioase de cinstire a memoriei eroilor. După alocuțiunile oficialilor sibieni, reprezentanții instituțiilor publice și ai societății civile vor depune coroane și jerbe de flori la Monumentul Veteranilor.


Ziua Veteranilor de Război este sărbătorită, anual, în data de 29 aprilie, potrivit HG nr. 1222/10.10.2007.


Biroul de presă
×
Comunicat de presă

Prevenirea riscurilor la care se expun copiii în mediul on-line a fost subiectul principal al ședinței Grupului de lucru pentru siguranța în şcoli şi prevenirea abandonului şi absenteismului școlar, desfășurată în 21 aprilie, la Instituția Prefectului – Județul Sibiu.


Prefectul Lucian Radu le-a cerut șefilor celor mai importante instituții care au responsabilități în privința securității elevilor – Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) și Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) – să-și intensifice activitatea de prevenție, punând accent pe conștientizarea riscurilor din mediul online, acest lucru fiind pasul esențial în evitarea şi contracararea lor.


La începutul semestrului doi al acestui an școlar, conducerea IȘJ a transmis unităților de învățământ o serie de măsuri, pe care directorii școlilor le-au pus deja în practică: discuții ale diriginților cu părinții elevilor, dezbateri cu copiii în cadrul orelor de dirigenție, de consiliere și orientare, pe tema riscului unor jocuri online. Atât părinților, cât și elevilor, li s-a recomandat accesarea site-ului www.sigur.info, care conține sfaturi despre utilizarea în siguranță a Internetului.


Polițiștii IPJ Sibiu au stat de vorbă cu elevii despre siguranța în mediul on-line, traficul de persoane, pornografia infantilă și cyberbulling pe parcursul „Săptămânii de prevenire a criminalității”, din perioada 3 – 7 aprilie 2017. Au fost derulate 47 de sesiuni de informare în unitățile de învățământ, de care au beneficiat 2.192 de elevi, 170 de cadre didactice și 20 de părinți.


La ședința de lucru convocată şi condusă de prefectul Lucian Radu, au luat parte: subprefectul Olimpia Prislopean, Costel Giurcă - Inspectorul şef al IPJ Sibiu, Lucian Tarnu - Adjunct al Inspectorului șef al IPJ, colonelul Nicolae State - Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Ștefan Firu - Inspector general școlar, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Codruța Codău - Director general adjunct social, Direcția Generală de Asistență Socială şi Protecția Copilului, Radu Foloba - Șef serviciu Evaluare inițială, prevenire și intervenție în situații de abuz, neglijare, exploatare din cadrul DGAPC Sibiu, psiholog Ioana Perlea – DGASPC și Tiberiu Costăchescu - Președintele Asociației Părinților de la Colegiul Național „Octavian Goga”.Biroul de presă
×
Comunicat de presă

Cartierul Arhitecților și problemele de infrastructură rutieră generate de dezvoltarea acestei zone rezidențiale se află în atenția prefectului județului Sibiu.


Lucian Radu a invitat, vineri, 21 aprilie 2017, la sediul Instituției Prefectului, factorii de decizie din primăriile Sibiu, Cisnădie și Șelimbăr și Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu.


Primarul municipiului Sibiu - Astrid Fodor, președintele Consiliului Județean - Daniela Cîmpean, viceprimarul comunei Șelimbăr - Iulia Crăciun și arhitectul Primăriei Cisnădie – Ioana Vanda Cristian, au analizat, împreună cu prefectul Lucian Radu, posibilitățile de extindere și dezvoltare a infrastructurii rutiere în această zonă, riverană drumului județean DJ 106C, aparținând de Orașul Cisnădie.


În cadrul întâlnirii de lucru s-au discutat și problemele deosebite create de aglomerarea traficului rutier pe Calea Cisnădiei, în zona intersecțiilor cu străzile Siretului și Gheorghe Dima din Sibiu. Inspectorul șef al IPJ Sibiu – comisar-șef de poliție Costel Giurcă și adjunctul său – comisar-șef de poliție Lucian Tarnu au propus soluții de fluidizare a traficului atât pentru municipiul Sibiu, cât și pentru orașul Cisnădie și comuna Șelimbăr.

Acestea urmează să fie analizate de specialiștii în domeniul managementului rutier, pentru a se adopta cea mai eficientă soluție.


Biroul de presă
×
Comunicat de presă
Pentru a putea crește numărul examinărilor din traseu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului – Județul Sibiu își va modifica programul. Începând din data de 27 martie 2017, activitatea de la sala de examinare se va desfășura marțea și joia, în intervalul orar 9,00 - 14,30.

Biroul de presă


×
Ghișeu special pentru „numerele roșii”
Sibienii care doresc să obțină plăci cu numere de înmatriculare provizorii pentru autovehicule (“numere roșii”) vor avea la dispoziție, începând de marți, 14 martie 2017, un nou ghișeu în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor.
Dedicat exclusiv emiterii de autorizații provizorii de circulație a autovehiculelor, noul ghișeu va funcționa după următorul program: marți, miercuri, joi între orele 8,30 și 13,00.
Înainte de a vă prezenta la ghișeu, este necesară programarea online, pe site-ul www.prefecturasibiu.ro, secțiunea Programări on-line.
Măsura deschiderii unui ghișeu special a fost luată de prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, ca urmare a numărului mare de solicitări venite din partea cetățenilor, pentru evitarea aglomerației la ghișee și reducerea timpului de așteptare.


Biroul de presă

Mesajul ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române

Stacks Image 1183

Unirea Principatelor Române este, pentru fiecare dintre noi, mai mult decât un reper istoric. Ea reprezintă primul pas în scrierea ”certificatului de naștere” al României Unite de care ne bucurăm astăzi.

În acest an, mai mult ca oricând, ziua de 24 Ianuarie are o importanță aparte, întrucât marcăm împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire într-o perioadă cu semnificații deosebite: Centenarul Marii Uniri.

24 Ianuarie 1859 este piatra de temelie pentru ceea ce mai târziu va deveni România și, în același timp, un elocvent exemplu al izbânzii românilor uniți și însuflețiți de un ideal comun.

Să nu uităm că, dincolo de însemnătatea politică, Mica Unire a fost premisa unor reforme interne importante, care vor contribui semnificativ la evoluția instituțională a viitorului stat român. Numele domnitorului Micii Uniri, Alexandru Ioan Cuza, se leagă, fără îndoială, și de evoluția instituțională a Ministerului Afacerilor Interne. Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a unificat administrativ structurile departamentale din Țara Românească și Moldova într-un singur Minister de Interne, cu sediul la București.


Sunt convinsă că fiecare dintre noi ne dorim o țară sigură și prosperă în care să ne creștem copiii și să le transmitem tradiția și valorile naționale neatinse!
Din aceste motive dragi români, haideți ca împreună să ne unim eforturile pentru bunăstarea noastră și păstrarea unei Românii mândre pe harta lumii!

Să păstrăm România în dreptul inimii!
La mulți ani, România!

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE

CARMEN DANIELA DAN